
El projecte de reforma interior d'Àngel Baixeras preveia l'obertura de tres grans vies a Ciutat Vella
Fet i fet, tal i com va passar amb la Via Laietana, l'obertura de l'avinguda de la Catedral va suposar la destrucció del barri que ocupava aquell espai. Ara bé, si la Via Laietana es va obrir entre el 1908 i el 1913 com a projecte civil, l'obertura de l'avinguda de la Catedral va ser posterior a la Guerra Civil i aprofitant precisament els estralls causats pel conflicte bèl·lic. En aquest cas, els bombardejos franquistes van deixar un panorama de destrucció que les noves autoritats van voler aprofitar per dur a terme la projectada via C, almenys en el tram de davant la Catedral.
Així, després que la Via Laietana esborrés del plànol carrers del barri de la Catedral com la Riera de Sant Joan, Infern, Sant Crist, Graciamat, Arc de la Glòria, Bon Déu, Tres Voltes, Donzelles, Vidal, Filateres i la plaça de l’Oli i en modifiqués substancialment altres com Copons, Misser Ferrer, Ripoll i Tapineria, els bombardejos i la posterior obertura van acabar d'esborrar el que quedava del barri.
Carrers esborrats per sempre
Ara, en el context de les Festes de Sant Roc, l'exposició "El barri perdut" recupera la memòria d'aquesta part desapareguda de Barcelona, amb l'objectiu d'oferir als veïns de la zona i als barcelonins en general, una retrospectiva d'aquells carrers esborrats per sempre del plànol de la ciutat.

Les imatges de l'exposició revelen una Barcelona desapareguda Foto: Jordi Palmer/Nació Digital
Més de vint edificis del barri van quedar destruïts o seriosament afectats i molts dels veïns supervivents van haver de marxar. Acabada la guerra, les noves autoritats franquistes van rescatar el projecte del Pla de Reforma Interior per enderrocar més edificis i obrir la Via C, de manera que van desaparèixer els carrers Corríbia, Bou de la Plaça Nova i Sallent, a més de transformar els carrers Palla, Arcs, Boters, Capellans, Sagristans, Ripoll i la plaça Nova. Les obres de demolició es van allargar fins a l’any 1958, amb l’enderroc de les darreres cases del carrer de la Corríbia i de la plaça Nova, i amb l’adequació de la descoberta de les dues torres quadrades i del tram de muralla romana que fan de façana a la Casa de l’Ardiaca. L'enderroc d’edificis del sector va suposar el desallotjament de més de mil set-cents veïns. Poques construccions es van conservar, com la casa del gremi dels Sabaters del carrer Corribia, actualment emplaçada a la plaça de Sant Felip Neri.
L’exposició "El Barri Perdut" s'ha pogut veure a la Casa d'Entremesos (plaça Beates, 2) del 13 al 16 d'agost en el context de les Festes de Sant Roc, i es podrà tornar a veure entre l'1 de setembre i el 29 de novembre en horari de dimarts a dissabte de 10 a 13h. i de 17 a 20 h. (de 16 a 19h a partir del 24 de setembre) i els diumenges i festius d'11 a 14h.

La mostra inclou una maqueta de l'antic entramat urbà Foto: Jordi Palmer/Nació Digital