Societat

Els cotxes de més de 20 anys ja no podran circular a l'àrea de Barcelona el 2019

La restricció, que afectarà el 7% dels cotxes i el 16% de les furgonetes en 40 municipis metropolitans, començarà el desembre en episodis de contaminació | No es descarta crear un peatge per entrar a la ciutat i aplicar un recàrrec sobre els carburants per finançar el transport públic

ARA A PORTADA

Publicat el 06 de març de 2017 a les 11:04
Les primeres mesures per rebaixar la contaminació a Barcelona ja tenen data. A partir de l'1 de desembre es restringirà el trànsit de turismes matriculats fa més de 20 anys en cas d'un episodi de contaminació elevada en 40 municipis de l'àrea de la capital catalana, agrupats sota l'Àmbit-40. El veto es farà permanent en els dies laborables –de dilluns a divendres- a partir de l'1 de gener del 2019, segons han acordat les administracions catalanes.

Es tracta d'un acord que s'ha tancat aquest dilluns en el Palau de Pedralbes durant la Cimera de la Qualitat de l'Aire sobre les mesures per combatre la contaminació atmosfèrica a la conurbació de Barcelona, en la qual han participat la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana (AMB), diversos municipis i la Diputació. La Comissió Europea fa poc que ha llançat un nou ultimàtum per reduir la pol·lució, i les administracions catalanes s'han fixat l'objectiu de reduir la derivada del trànsit un 30% en 15 anys.

Segons ha subratllat en roda de premsa el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, la cimera ha estat "el primer gran compromís comú" de les administracions catalanes. Ha admès que fins ara no s'havia treballat "de forma prou coordinada", cosa que ha fet que es perdés capacitat d'acció. A parer del conseller, el cotxe és ara "l'element prioritari" de l'esquema de mobilitat i el transport públic, el complementari, i aposta perquè sigui al revés.

L'1 de desembre no podran circular els turismes matriculats abans de l'1 de gener del 1997 –amb categoria Euro 1 o inferior- i les furgonetes matriculades abans de l'1 d'octubre del 1994 –inferior a Euro 1- quan es registrin episodis de contaminació. La restricció afectarà 106.018 turismes (un 7% del total del parc mòbil) i 22.049 furgonetes (un 16% respecte al total). Un vehicle d'aquests contamina tant com 10 dels que generen menys emissions, segons Rull.

Limitacions més escrictes a Barcelona

A la Zona de Baixes Emissions Urbanes intrarondes de Barcelona la mesura que entrarà en vigor el desembre afectarà tots els vehicles que tinguin etiqueta vermella de la Direcció General de Trànsit (DGT), és a dir, tots els més contaminants que no han rebut etiqueta ambiental a casa, i no només els que tenen la categoria Euro 1 o inferior. No tenen etiqueta els vehicles de gasolina matriculats abans del 2000 i els dièsel d'abans del 2006.

La zona intrarondes inclou les rondes i tot l'àmbit que queda a l'interior. A partir del 2020 quedarà prohibit en tota aquesta zona el trànsit als vehicles que no tinguin l'etiqueta ambiental, i s'ampliarà gradualment a la resta de l'àrea de Barcelona. De fet, cada municipi podrà anar aplicant restriccions més estrictes en funció de les seves necessitats.
 

La cimera sobre contaminació. Foto: ACN


Les administracions preveuen potenciar el transport públic a canvi, i una de les primeres mesures serà la creació de la Targeta Verda metropolitana, que donarà dret a tres anys de transport públic gratuït. Se'n podrà beneficiar qui doni de baixa i desballesti un vehicle lleuger dièsel fins a Euro 3 (fabricats abans del 2005), o benzina o gas fins a Euro 1 (fabricats abans del 1996) i motos tipus pre-Euro o Euro 1, i que no adquireixin cap vehicle nou durant la vigència de tres anys de la targeta.

A més, a la cimera s'ha insistit en la reiterada reclamació de les inversions pendents al govern espanyol. El vicepresident de Mobilitat i Transport de l'Àrea Metropolitana, Antoni Poveda, i la tinent d'alcalde d'Ecologia de Barcelona, Janet Sanz, han reclamat a l'Estat que pagui el que li correspon sobre el transport públic barceloní, i abordar les inversions pendents en infraestructures viàries i ferroviàries.

Flexibilitzar l'hora d'entrada a la feina

Rull també ha plantejat, en cas d'episodi de contaminació, que els treballadors públics no entrin i surtin de la feina a la mateixa hora per aconseguir descongestionar el transport públic en hora punta. Per exemple, alguns podrien començar a les 8.00h, altres a les 09.00h i la resta a les 10.00h. La Generalitat també explorarà "si hi hauria marge" d'implantar-ho en grans empreses.

A més, la Generalitat estudiarà la implantació d'un peatge per congestió en l'Àmbit-40, a l'estil del peatge que ja té Londres per entrar a la ciutat, en el marc de la implantació d'un nou model de finançament de les vies d'alta capacitat de Catalunya que ha posat en marxa la Generalitat. Es preveu disposar de les conclusions per a la tardor del 2017.

La intenció és que els diners recaptats contribueixin a finançar el transport públic. També s'estudiarà implantar un recàrrec sobre el preu dels carburants per finançar la millora de la tarifa dels transports públics, i dissenyar un nou model tarifari quilomètric i un nou model de pagament per ús que ha de substituir els 88 títols de transport existent.

Reduir un 30% les emissions en 15 anys

L'objectiu és aconseguir reduir un 30% les emissions associades al trànsit viari en el termini de 15 anys per assolir gradualment els nivells recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Com a mínim un 10% d'aquestes emissions es reduiran en els pròxims cinc anys. En les àrees on s'incompleixen els límits de qualitat de l'aire s'acceleraran les mesures per assolir els nivells fixats per la Unió Europea abans del desembre del 2020.
 
Quan i on es posaran en marxa les restriccions de trànsit
Les primeres mesures per restringir el trànsit per aconseguir una reducció de la contaminació a la conurbació de Barcelona es començaran a aplicar l'1 de desembre d'aquest mateix any, en una zona que comprèn 40 municipis (Àmbit-40). Tot i això, només serà en cas d'episodi de contaminació, cosa que es produeix un màxim de 3 a 5 dies cada any. La Generalitat l'activa si augmenta molt la pol·lució derivada de les partícules en suspensió (PM10) o diòxid de nitrogen (NO2).

Aquest és el calendari de les mesures que s'ha acordat en la Cimera de la Qualitat de l'Aire:

- 1 de desembre del 2017: en cas d'episodi de contaminació, no podran circular els turismes matriculats abans de l'1 de gener del 1997 i les furgonetes matriculades abans de l'1 d'octubre del 1994 en 40 municipis de l'àrea de Barcelona. Serien els cotxes de categoria Euro 1 o inferior, i les furgonetes inferiors a aquesta categoria. En el cas les rondes de Barcelona i tot l'àmbit que queda a dins, la prohibició serà per a tots els vehicles sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT), de manera que serà més restrictiva encara: els de gasolina matriculats abans del 2000 i els dièsel d'abans del 2006.

- 1 de gener del 2019: El veto als cotxes i furgonetes de més de 20 anys s'estendrà als dies laborables, de dilluns a divendres, en els 40 municipis.

- A partir del 2020: a la zona intrarondes ja no es podrà circular en el cas de no disposar d'etiqueta ambiental de la DGT, i aquesta prohibició s'anirà estenent gradualment a la resta de municipis.

Els 40 municipis que es veuran directament afectats per les mesures formen l'Àmbit-40, i han estat declarats Zones de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric. Són: Barcelona, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès i Sant Fost de Campsentelles.
 

La cimera sobre la contaminació al Palau de Pedralbes. Foto: ACN