Els manters demanen que cap d'ells vagi a presó i una feina alternativa

Mig centenar de venedors i persones que els donen suport es concentren a Barcelona | Demanen al Consolat del Senegal intercedir per evitar la presó i contra la "repressió" policial | La marxa coincideix amb l'aniversari de la mort d'un manter a Salou durant una operació policial

Publicat el 11 d’agost de 2016 a les 11:30
Un cinquantena de persones s'han manifestat aquest dijous pels carrers de Barcelona demanant que cap d'ells sigui tancat a la presó, a més d'alternatives "reals" de feina com una cooperativa. La marxa ha sortit del Consolat General Honorari del Senegal a Travessera de Gràcia i ha acabat a la plaça de Sant Jaume, davant l'Ajuntament i la Generalitat. Durant el transcurs de la manifestació s'han sentit proclames com: "Llibertat manters"; "No als manters, deteniu els banquers", "policia, racista, fora de la meva vista" i "sobreviure no és cap delicte".

Un portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants Aziz Faye ha explicat als mitjans que han lliurat una petició al Consolat del Senegal perquè intercedeixi pel manter que encara és a la presó i també pel que està internat al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca, i contra la "repressió" policial dels últims mesos. No obstant això, la cònsol, Claudia Maria Thereze Vila de Font Riera, està de vacances, i Faye ha reconegut que no senten que tinguin el suport del Consolat.

El "top manta", una forma "digna, transparent i honrada" de treballar

El mateix portaveu ha explicat que es veuen obligats a dedicar-se a la venda ambulant irregular a l'espai públic per guanyar-se la vida, i que obtenen ingressos "a partir d'una forma digna, transparent i honrada de treballar". No obstant això, ha subratllat que "molts nois estan disposats a fer qualsevol mena de feina", i ha afegit: "Ningú vol seguir amb la venda ambulant". Ha emplaçat l'Ajuntament a oferir alternatives reals, com una cooperativa, la qual podrien gestionar ells mateixos.

A la concentració han participat els quatre manters que van ser posats en llibertat provisional aquest dimarts, entre ells un altre portaveu del sindicat manter Lamine Sarr. També ha acudit el regidor de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona Josep Garganté. Faye ha explicat que l'increment de la pressió policial dels últims mesos "no soluciona res", i ha criticat: "La policia només fa que detenir-nos, pegar-nos i fer-nos mal".
 

Lamine Sarr llegeix el seu relat davant de la seu de la Comissió Europea. Foto: Jordi Bes


Després de deixar enrere el consolat, la marxa ha tallat dues de les principals artèries viàries de la ciutat, l'avinguda Diagonal i el Passeig de Gràcia, i també ha passat per la Rambla. Al Passeig de Gràcia, la manifestació s'ha aturat al davant de la seu de la Comissió i el Parlament europeus. Lamine Sarr ha llegit el seu relat "Un Somni Trencat" sobre la seva travessia per les fronteres. Una de les pancartes que han portat els manters també parlava de fronteres: "Ajuntament de Barcelona reforçant les fronteres".
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3Rry5dqiCKE[/youtube]
Aniversari de la mort de Mor Sylla

La mobilització coincideix amb el primer aniversari de la mort de Mor Sylla, el manter senegalès mort a Salou (Tarragona) l'11 d'agost de l'any passat en el marc d'una operació dels Mossos d'Esquadra contra el "top manta".

Els venedors ambulants s'han manifestat tot i que aquest dimarts la jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 10 de Barcelona va decretar la llibertat provisional pels quatre manters que estaven a la presó des del 30 de juliol, després d'haver sigut detinguts dos dies abans en un pis del carrer Calàbria. Segons els Mossos d'Esquadra, amb el seu arrest van desmantellar un dels principals magatzems de distribució del material del "top manta" a la capital catalana, i se'ls imputa un delicte contra la propietat industrial i un de pertinença a grup criminal.
 

Un dels portaveus del sindicat manter Aziz Faye, amb la petició pel consolat. Foto: Jordi Bes


Els manters es resisteixen a deixar el Port tot i la pressió policial

La tensió entre els manters i la policia ha continuat els últims dies. El "top manta" es resisteix a abandonar el front marítim i, tot i que la Policia Portuària, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han ampliat l'horari del seu dispositiu diari, a les 23.00h s'acaba i els venedors s'instal·len en punts com el Portal de la Pau, entre el Maremàgnum i l'estàtua de Colom. En un enfrontament aquest dimecres a la nit, un guàrdia urbà va resultar ferit lleu al costat del metro a la Barceloneta després de rebre l'impacte d'un element del mobiliari urbà. Malgrat això, no hi va haver detinguts, segons fonts municipals.

El regidor de la CUP de Barcelona Josep Garganté, davant el Consolat del Senegal. Foto: Jordi Bes