Els nous plans del govern Colau a la Meridiana: la fi d'un «mur» i l'expulsió d'autocars

L'Ajuntament de Barcelona presenta una idea inicial de l'última part de transformació municipal a l'artèria entre Nou Barris i Sant Andreu, que s'hauria de validar el següent mandat i planeja reduir un carril de circulació a cada sentit

  • Vista aèria simulada del tram a transformar a l'avinguda Meridiana -
Publicat el 29 de març de 2023 a les 17:30
El govern de BComú i PSC vol acabar el mandat traient pit del màxim de quilòmetres transformats o ideats arreu de la ciutat. I l'avinguda Meridiana és una dels últims plans que l'executiu municipal vol deixar amb els deures avançats, ara que acaben etapa de govern. Per això, aquest dimecres, el consistori ha presentat la idea inicial que deixen oberta per a la remodelació que quedarà pendent per al mandat següent: el tram que va des de Fabra i Puig al pont de Sarajevo. Un projecte en què els estudis previs preveuen acabar amb "el mur" que hi ha actualment entre Nou Barris i Sant Andreu, tot contemplant la desaparició de l'actual Pont del Dragó, per facilitar l'accés a la Meridiana des dels dos districtes.

Aquests plans, però, són el resultat d'uns estudis previs que ni tan sols tenen càlcul econòmic de quan costarien i que s'haurien de fer tramitar el mandat vinent. "Encara s'ha de materialitzar en un projecte executiu", que si fos ràpid, implicaria que les obres hi poguessin començar el 2024. Així ho ha explicat la tinent d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, en atenció als mitjans. 

Tanmateix, el que sí que es vol deixar aprovat definitivament és el projecte de l'àmbit entre Felip II fins a Fabra i Puig. La proposta municipal, que va incomodar els veïns perquè consideren que ja hi ha una acumulació excessiva d'autocars que acaben utilitzant l'avinguda com una parada encoberta i que això no quedava resolt, sinó que potenciava el pas dels autobusos, ara compta amb una declaració d'intencions de l'Ajuntament. Es volen expulsar gran part d'aquests gestions d'autocars a la Meridiana.
 
Aquesta concentració d'autobusos, que es donen especialment a l'altura de la Sagrera, es preveu solucionar amb unes negociacions que amb la Generalitat que el govern municipal compten que arriben "a bon port". "Li hem demanat a la Generalitat que ens ajudi", ha apuntat Janet Sanz, en referència a un moviment "d'autobusos que entren i surten de la ciutat" i que afecten a competències de l'administració catalana, ha subratllat. Així, el pla passa perquè el Departament de Territori porti els autocars de les línies a fer aturades "a l'estació de Fabra i Puig" o "al hub intercanviador de mobilitat" que hi haurà a les Glòries. El pla és "que a l'avinguda Meridiana" no hi hagi autobusos "aturats, generant tantes complicacions de fum i soroll", s'ha compromès Sanz.


Adeu a una "frontera" i una calçada

Pel que fa a la novetat presentada aquest dimecres, sobre els plans de transformació que haurien d'arribar el mandat vinent, més enllà de Fabra i Puig, el gran canvi és la intenció d'acabar amb el desnivell de l'actual "autopista urbana" a l'entorn del passeig de Valldaura. Allà, amb una nova configuració es faria una mitjana amb un desnivell d'un màxim d'un 6% i se solucionaria amb una intervenció urbanística l'actual diferència d'alçades. La idea és "potenciar la connexió entre barris i eliminar una frontera", ja que la Meridiana "mantindria les mateixes característiques en aquest punt que a la resta del tram". Això significaria que ja no s'haurien de pujar i baixar escales per passar d'una banda a l'altra.
 

Vista aèria actual del tram de l'avinguda Meridiana que es vol transformar Foto: Ajuntament de Barcelona

 

Vista aèria simulada del tram a transformar a l'avinguda Meridiana Foto: Ajuntament de Barcelona



La intervenció prevista té altres elements destacats pel consistori. Un d'aquests canvis és que s'eliminaria l'actual calçada de la banda de Sant Andreu -que queda per sota de l'actual avinguda- i fa que hi aparegui, per contra, una vorera de 18 metres. A més, si actualment hi ha cinc carrils d'entrada i quatre de sortida, a l'avinguda, els plans són treure'n un de cada sentit. També es proposa encabir, entre els dos sectors de pas de vehicles, un carril bici central ample, bidireccional i segregat. 

Alhora, el guany de zona verda es materialitzaria amb 1.200 arbres nous i més de 54.000 metres quadrats de parterres. Igualment, la tinent d'alcaldia Janet Sanz ha exposat que la voluntat del canvi de mobilitat "no només passa per reduir carrils, sinó també per augmentar encreuaments" amb la intenció de "demostrar que una gran autopista pot ser un carrer". En aquest sentit, es doblarien els passos de vianants actuals del tram, que en són nou i estan distanciats per uns 300 metres de mitjana, fins arribar als 18 punts de creuament. 

Tot això, si s'acaba executant, tocarà la Meridiana fins al pont de Sarajevo. A partir d'aquell punt, la Generalitat s'hi hauria d'implicar per continuar la transformació de la via, ha puntualitzat el govern barceloní.