Els pagesos finalitzen una «bona collita» del cereal

Celebren que els preus "s'han comportat", però alerten que els costos de producció també han augmentat

  • Un camp de blat a Arbeca -
Publicat el 25 de juliol de 2021 a les 10:45
Els productors de cereal d'hivern han tancat el mes de juliol amb una "bona" campanya de recol·lecció, fins i tot millor a la que preveien a l'inici de la sega, gràcies a les temperatures fresques i les pluges de finals de maig i del mes de juny, que han estat el factor determinant que "ha acabat d'arreglar" i han ajudat a millorar la producció, i també la qualitat dels cultius, ja que les plantes han completat el seu cicle vital "a poc a poc" en comptes de "morir sobtades per la calor".

El responsable de cereals i herbacis de la Unió de PagesosSantiago Caudevilla, ha explicat que "esperàvem una collita normal, cap a fluixa i podem dir que tenim una collita normal cap amunt". Caudevilla també destaca la millora de preus, tot i que recorda que els costos de producció també han pujat. 

Per la seva banda, Jaume Solé, productor d'Arbeda (Garrigues) ha dit que l'augment de producció, especialment a les finques de regadiu, ha fet que hagi hagut d'allargar una setmana més els treballs de recol·lecció: la mitjana de les produccions que ha registrat a les seves finques són d'uns 5.000 quilos per hectàrea als camps de secà, i d'entre 10.000 i 10.500 quilos per hectàrea als de regadiu.

Solé també ha denunciat els nombrosos danys per part de la fauna que han patit enguany, i que van en augment. Segons diu, al secà la collita no serà tan bona "degut als conills".
 
[h3]Els preus "s'han comportat"[/h3]
Pel que fa als preus dels cereals, Unió de Pagesos celebra que s'han "comportat", tot i que són conscients que no és una situació favorable per al sector ramader
 

Santiago Caudevilla, responsable de cereals de la Unió de Pagesos Foto: ACN/Anna Berga


El sindicat assegura que el cereal "ho necessitàvem", perquè feia anys que "tiraven de patrimoni" perquè no cobrien els costos de producció. En aquest sentit, Caudevilla ha expressat la preocupació dels pagesos perquè aquests costos es mantinguin elevats i la campanya de l'any vinent no vagi tan bé. Les despeses que destaquen són els productes fitosanitaris, les reparacions de maquinària i el combustible, que "quan hi ha bonança econòmica tendeixen a pujar i després no baixen". 

[h3]El Departament d'Acció Climàtica preveu un augment de la producció de blat[/h3]
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha previst un augment d'un 25% en la producció de blat, situant-se en unes 541.810 tones a Catalunya. La d'ordi, en canvi, es mantindrà lleugerament per sota respecte l'any passat, i arribarà a les 734.200 tones (6,6% menys).

En concret, a la demarcació de Lleida, on es produeix el gran gruix de cereal, el departament preveu que la collita de blat augmenti un 32,8%, arribant a les 352.950 tones, i la d'ordi caigui un 4,9%, fins a les 522.200 tones.

Pel que fa a les xifres de superfície de cultiu, actualment és de 102.990 hectàrees de blat i de 157.220 hectàrees d'ordi, unes xifres similars l’any 2020, segons les dades del departament.
 

Un camp de blat a Arbeca Foto: ACN/Anna Berga