Els robots deixaran sense feina els humans?

L'exposició "+Humans" del CCCB explora el futur de l'espècie humana guiada per la ciència i la tecnologia | Joves d'entre 16 i 21 anys de la Fundació Èxit visiten la mostra i es pregunten "quines responsabilitats podem donar als robots?" | El director de la fundació, Nacho Sequeira, creu que la formació és la millor manera d'evitar que les persones es quedin sense feina per l'avenç de la robòtica

Publicat el 13 de març de 2016 a les 16:36
La realitat virtual serà una nova realitat? Quines funcions podran fer els robots d'aquí a uns anys? La longevitat és una aspiració magnífica o una amenaça per al planeta? Possiblement, el futur vagi donant resposta a aquestes preguntes. De moment, però, l'exposició +Humans del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) explora els camins que podria seguir l'espècie humana guiada per la ciència i la tecnologia.

L'exposició compta amb un trajecte a través d'obres d'una cinquantena d'artistes i amb propostes pioneres de recerca per explorar diversos àmbits en què el progrés científic podria ser revolucionari. Des de les tècniques de reproducció assistida i els experiments incipients en biologia sintètica fins a la possibilitat de perpetuar la vida humana a través del món digital.

Ja fa uns mesos que "+Humans" es pot veure i seguirà oberta al públic fins al proper 10 d'abril. Recentment, però, l'exposició ha rebut la visita d'un grup de joves de la Fundació Èxit, que treballa per afavorir la inserció laboral de persones d'entre 16 i 21 anys en risc d'exclusió social. Ells, juntament amb els seus mentors corporatius voluntaris han aprofundit en una de les possibles lectures de la mostra. 

Robots i èxit laboral

"Hem vist que en el futur un robot podrà fer moltes de les funcions que ara fan les persones, per això hauríem d'enfocar-nos cap a una sortida laboral impossible per a la robòtica". Aquesta és la impressió de la Cecilia i la Marina, dues joves de la fundació que apunten que per a elles aquest és un dels punts de l'exposició que genera més controvèrsia: "Quines responsabilitats podem donar als robots? Ens han de deixar sense algunes feines?". 

La resposta de Nacho Sequeira, director general de la fundació, és senzilla: "Formació". "L'exposició ha estat especialment interessant per a aquests joves perquè han vist que les feines menys qualificades tendeixen a anar desapareixent", assegura al final d'un trajecte que ha comptat amb la guia de dos experts. La biòloga i enginyera tècnica en informàtica, Núria Conde, i el professor de la facultat de psicologia de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia. 

Aquest últim avisa que el món científic evoluciona a una velocitat tan gran que cal saber adaptar-s'hi. "A l'hora de gestionar el seu trajecte vital, la gent jove haurà d'aprendre a utilitzar coses que no sabem que existeixen", declara. Per sort, la ment humana cada cop té més eines per sortir-se'n: "La informació que rebem en un dia és la que un home primitiu rebia en tota la seva vida". 

La visita acaba amb un dels experiments de l'exposició que més fascinació genera. Es tracta de l'obra La màquina de ser un altre, de To Be Another Lab que, un sistema d'ulleres de realitat virtual d'una investigació a llarg termini sobre l'empatia i la identitat que permet als usuaris sentir-se en el cos d'una altra persona. Per a Sequeira, aquest experiment ofereix un paral·lelisme amb la feina que realitza la Fundació Èxit: "A vegades es fa difícil ajuntar el món de l'empresa i el de la inserció laboral perquè cal que cadascun es posi a la pell de l'altre. Aquí, això ho aconsegueix la realitat virtual".