Els taxistes de Barcelona s'aboquen a noves vagues perquè el TSJC no limita Uber i Cabify

El tribunal manté la suspensió del reglament que restringeix les llicències VTC perquè considera que l'Àrea Metropolitana no és competent

Publicat el 27 de juliol de 2018 a les 09:52
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha pres una decisió essencial aquest divendres que marcarà el conflicte que enfronta els taxistes de Barcelona amb els cotxes de lloguer amb conductor (VTC) d'empreses com Uber i Cabify. El TSJC ha decidit amb una interlocutòria mantenir la suspensió cautelar del reglament metropolità que limita les llicències VTC que operen en trajectes interns de l'àrea metropolitana, que ja havia ordenat provisionalment a instàncies de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), cosa que aboca els taxistes a noves mobilitzacions que havien previst decidir aquest divendres mateix. En el sector hi ha veus que són partidàries d'una vaga indefinida o intermitent.

Mitjançant una interlocutòria de la secció tercera de la sala contenciosa administrativa, el tribunal ha considerat que l'AMB "no té la competència per reglamentar la intervenció de l'arrendament de vehicles amb conductor VTC i, en conseqüència, per imposar, en el seu àmbit territorial, una autorització afegida a l'estatal". Si bé manifesta que el sector del taxi "pot resultar greument afectat" per la competència dels vehicles de lloguer amb conductor, i que aquests també poden incidir en el trànsit i la qualitat ambiental –una de les justificacions de l'Àrea Metropolitana per restringir les llicències VTC-, insisteix en el fet que l'AMB no té potestat reglamentària sobre aquests serveis. A més, el tribunal ja apunta que "molt probablement" la futura sentència no podrà validar la normativa metropolitana.

Colau creu que la solució està en mans de Foment

L'Àrea Metropolitana ha anunciat que recorrerà la suspensió. L'alcaldessa de Barcelona i presidenta de l'AMB, Ada Colau, ha lamentat la suspensió del reglament. "És molt mala notícia", ha dit, i ha afirmat que la decisió "el que fa és allargar el conflicte de forma absolutament innecessària". Colau ha defensat la regulació metropolitana i s'ha mostrat "plenament" convençuda que l'AMB té les competències per fer la normativa. L'alcaldessa ha assegurat que el Ministeri de Foment "té la solució a les seves mans". "Només que modifiquin un paràgraf de la llei [d'ordenació de transports terrestres], en un decret llei en el proper Consell de Ministres, [el Ministeri de Foment] pot esvair qualsevol mena de dubtes", ha argumentat Colau.

Els taxistes també han reaccionat gairebé de forma immediata a la interlocutòria. Des d'Élite Taxi Barcelona, una de les associacions més combatives contra les llicències VTC, ha considerat que la interlocutòria és "un vertader escàndol". Élite ha admès que no s'ho esperaven, però sí que ho contemplaven després de les converses amb els juristes, i ha criticat que tot el procés "ha estat rodejat d'anormalitats". Els taxistes també han llançat una advertència: "Lluitarem a mort per arribar fins al final d'aquest escàndol, que per a nosaltres està en la mateixa línia d'escàndols per corrupció que permanentment veiem en aquest país".

Cabify valora positivament la decisió del TSJC

En canvi, Cabify ha valorat positivament la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que manté la suspensió del reglament de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que regulava l'autorització de llicències VTC, amb les quals funciona la companyia. El director regional de Cabify Europa, Mariano Silveyra, ha fet èmfasi en el fet que la resolució és "positiva", però ha insistit que el que "realment" desitgen és la creació d'un "escenari de conversa necessari i de futur" que permeti "parlar sobre la convivència dels dos models de negoci", tant a Barcelona com a Espanya.

Coincidint amb la segona jornada de vaga consecutiva dels taxistes, la secció tercera de la sala contenciosa administrativa del TSJC va celebrar aquest dijous una vista amb l'AMB i la CNMC perquè exposessin els seus arguments de cara a decidir si aixecar o mantenir la suspensió provisional del reglament, després que la CNMC interposés un recurs contra la norma i en demanés la suspensió cautelar, la qual el tribunal va acceptar provisionalment. El recurs al·legava que el reglament de l'AMB, que contempla la necessitat d'una segona autorització per poder operar a l'àrea metropolitana de Barcelona, afavoreix el sector del taxi. També van intervenir fins a cinc advocats d'entitats de taxistes per donar suport a l'AMB.

Discrepàncies entre la CNMC, l'Àrea Metropolitana i el taxi

Les intervencions en aquesta vista van versar especialment sobre dues qüestions: si l'Àrea Metropolitana té potestat d'exigir una autorització addicional als cotxes VTC per operar només en aquest àmbit, i qui es veuria perjudicat per la normativa, si el taxi o els vehicles de lloguer amb conductor. L'AMB i les entitats de taxistes van reivindicar que l'àrea té la competència per regular-ho, mentre que la CNMC opina que no. Els dos blocs també discrepen sobre les conseqüències negatives: el primer creu que la suspensió va en contra del taxi i l'interès general, i la comissió, contra la lliure competència i els consumidors.

En les darreres hores s'havien produït diversos pronunciaments relatius al reglament. D'una banda, el Ministeri de Foment, que també havia presentat recurs en contra de la normativa, ha sol·licitat retirar les mesures cautelars que havia demanat com a gent per rebaixar la tensió. Per contra, l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), un organisme de la Generalitat, ha instat aquest mateix divendres l'Àrea Metropolitana a anul·lar o derogar en el termini d'un mes la normativa per buscar una solució consensuada, ja que considera que conté importants restriccions a la competència i és "especialment greu" l'expulsió d'un miler d'operadors del mercat per l'aplicació de la regulació.

El reglament metropolità pretén garantir la ràtio d'un vehicle VTC per cada 30 taxis que l'Estat havia estipulat històricament, i que fins i tot ha estat avalada pel Tribunal Suprem. Malgrat això, aquesta relació d'1/30 no s'està complint perquè les empreses que pugnen per tenir aquestes llicències estan guanyant-les als tribunals. N'havien demanat centenars entre el 2009 i el 2013, quan la normativa estatal va aixecar les limitacions, i ara estan obtenint els permisos que en aquell moment no se'ls va atorgar malgrat que hi tenien dret. Aquestes sentències poden implicar que a Catalunya s'incrementi en 2.900 les llicències VTC, 2.500 de les quals a l'àrea metropolitana, i els taxistes ho consideren competència deslleial.
 

Interlocutòria que suspèn el reglament per limitar Uber i Cabify by naciodigital on Scribd