Així ho han explicat els taxistes després de la vista que s'ha celebrat a la sala contenciosa administrativa del TSJC. Segons Luis López, de l'Agrupació Taxi Companys, cridaran els taxistes a una nova assemblea per decidir les futures mobilitzacions en cas que no es posi fi a la suspensió del reglament, que s'havia previst que entrés en vigor el 29 de juliol, si bé no les ha volgut detallar. Algunes veus reclamen que sigui una vaga indefinida. "Sóc bastant optimista. Crec que s'aixecarà la suspensió", ha afirmat. Alberto Álvarez, d'Élite Taxi, ha advertit que "si no s'aixeca, serà un autèntic escàndol", i ha defensat que els taxistes tenen la llei de part seva perquè l'Estat va limitar fa anys una llicència VTC per cada 30 taxis. "S'ha de complir", ha asseverat.
El reglament metropolità pretén garantir la ràtio d'un vehicle VTC per cada 30 taxis que l'Estat havia estipulat històricament, i que fins i tot ha estat avalada pel Tribunal Suprem. Malgrat això, aquesta relació d'1/30 no s'està complint perquè les empreses que pugnen per tenir aquestes llicències estan guanyant-les als tribunals. N'havien demanat centenars entre el 2009 i el 2013, quan la normativa estatal va aixecar les limitacions, i ara estan obtenint els permisos que en aquell moment no se'ls va atorgar malgrat que hi tenien dret. Aquestes sentències poden implicar que a Catalunya s'incrementi en 2.900 les llicències VTC, 2.500 de les quals a l'àrea metropolitana, i els taxistes ho consideren competència deslleial.
Retencions per la marxa lenta dels taxistes
A l'espera de si el taxi convoca noves mobilitzacions, segueixen en marxa les vinculades a la jornada de vaga d'aquest dijous. Els taxistes han iniciat a partir de les 11.00 h una marxa lenta des de l'aeroport del Prat cap a la ronda Litoral fins a la rotonda de la carbonera -inici del Paral·lel i que dona accés al Port- i des d'aquí han tornat pel mateix camí. Així ho han decidit els representants del sector del taxi en una assembla que ha comptat amb més de 500 taxistes aplegats a l'àrea de descans de la T2 de l'aeroport, ha informat l'ACN.
Inicialment, s'havien produït discrepàncies sobre quines accions de protesta dur a terme, ja que els taxistes havien pactat en un principi fer una marxa lenta per la ronda del Litoral, passant pel Paral·lel i fins a la plaça Espanya però els més radicals volien tallar els accessos al Port. Finalment, han trobat una fórmula intermèdia i els taxistes han ocupat en fila índia un dels carrils de la ronda Litoral en la seva marxa per la protesta per la suspensió del reglament de l'AMB que limita les llicències VTC.
La marxa lenta per la ronda Litoral ha provocat retencions per entrar a Barcelona però els taxistes no han bloquejat aquesta via ni tampoc l'entrada al Port des del passeig Josep Carner amb el Paral·lel. Els taxistes han respectat la fila índia ocupant un dels carrils de la ronda. Al voltant de la una del migdia, la majoria dels taxistes s'han reagrupat a Drassanes i han decidit convocar una assemblea informativa a les tres de la tarda a la T2 de l'aeroport del Prat. Fins aleshores, els taxistes tornen pel mateix camí cap al Prat. Els representants del sector del taxi han demanat que avui sigui una jornada "pacífica" tot i que alguns han reclamat que no volen ser "políticament correctes".
Vista prèvia a la decisió del TSJC
Al mateix temps la secció tercera de la sala contenciosa administrativa del TSJC ha celebrat la vista amb l'Àrea Metropolitana (AMB) i la Comissió Nacional dels Mercats i Competència (CNMC) perquè exposin els seus arguments de cara a decidir si aixeca o manté la suspensió del reglament, després que la CNMC interposés un recurs contra la norma i en demanés la suspensió cautelar, la qual el tribunal va acceptar provisionalment. El recurs al·legava que el reglament de l'AMB, que contempla la necessitat d'una segona autorització per poder operar a l'àrea metropolitana de Barcelona, afavoreix el sector del taxi.
Les intervencions han versat especialment sobre dues qüestions: si l'Àrea Metropolitana té potestat d'exigir una autorització addicional als cotxes VTC per operar només en aquest àmbit, i qui es veuria perjudicat per la normativa, si el taxi o els vehicles de lloguer amb conductor. L'AMB i les entitats de taxistes han reivindicat que l'àrea té la competència per regular-ho, mentre que la CNMC opina que no. Els dos blocs també discrepen sobre les conseqüències negatives: el primer creu que la suspensió va en contra del taxi i l'interès general, i la comissió, contra la lliure competència i els consumidors.
Des de la CNMC s'han reiterat els arguments que ja contenia el recurs contenciós amb el qual va demanar la suspensió. L'advocada de la comissió ha justificat per mantenir-la de la "manca de competència manifesta" de l'Ajuntament per ordenar les llicències VTC i adverteix que 1.000 hauran de deixar d'operar, amb la qual cosa considera que es reforçarà la posició del sector del taxi dels cotxes VTC que puguin seguir treballant a l'àrea metropolitana. Això opina que es traslladarà als consumidors en forma de més temps d'espera i preus més alts.
Per part de l'Àrea Metropolitana, la lletrada ha assegurat que "no es tracta d'un reglament creat ad hoc per protegir el sector del taxi ni tampoc obeeix al capritx de cap polític", i l'ha justificat per "validar" les polítiques públiques metropolitanes de protegir el medi ambient i assegurar una mobilitat eficient. Ha ressaltat que disposen d'informes tècnics i jurídics que avalen el reglament, ha afirmat que no es revoca la llicència estatal –i que atorguen les comunitats autònomes-, sinó que l'AMB donaria una autorització addicional, i ha afegit que les empreses VTC seguiran tenint beneficis, si bé ha admès que no els mateixos que de costum.

Vista del TSJC sobre la suspensió del reglament de llicències VTC. Foto: ACN
El taxi adverteix d'una caiguda d'ingressos
A la vista també han intervingut fins a cinc advocats d'organitzacions de taxistes com a part codemandada per donar suport a l'Àrea Metropolitana i reclamar també que s'aixequi la suspensió. El lletrat que representa Élite Taxi Barcelona, una de les entitats més mobilitzades del sector, ha advertit que si es permet la multiplicació de les llicències VTC els suposarà una disminució d'ingressos del 33% i que el preu de la llicència de taxi, que ara és de més de 137.000 euros de mitjana, es redueixi un 50%. Aquestes estimacions formen part d'un informe que l'advocat ha lliurat al tribunal.
Els taxistes han advertit del fet que ara ja hi ha 1.363 autoritzacions VTC que operen a l'àrea metropolitana, i que en les pròximes setmanes podrien ser 2.585 noves només en aquest àmbit, cosa que suposaria "una allau incontrolada" davant les 10.522 de taxi, ha al·legat el lletrat. Amb el reglament metropolità, quedarien limitades a 399 les llicències VTC que poden prestar serveis amb origen i final a l'àrea metropolitana. L'exjutge Elpidio José Silva, en representació de la Plataforma Integral del Taxi, ha avisat: "No podem donar la imatge que hi ha una ciutat al sud d'Europa que no pot regular el seu trànsit rodat".
Atacs dels taxistes contra conductors VTC
El sector de les VTC va aturar aquest dimecres "temporalment" l'activitat a Barcelona coincidint amb la primera jornada de vaga del taxi després de denunciar diverses agressions a conductors i fins que "la situació estigui sota control". La patronal de les empreses VTC, Unauto, va explicar en un comunicat que la decisió és "conseqüència dels atacs organitzats per grups radicals" durant la vaga de taxistes. Des de la patronal s'ha denunciat l'atac amb àcid contra un dels conductors i la pallissa contra un altre, segons ha assegurat el president de la patronal, Eduardo Martín.
Una de les situacions més complexes es va viure quan un grup de taxistes va colpejar un vehicle VTC on, segons el conductor del cotxe, hi havia una nena. Els Mossos d'Esquadra van detenir una persona per un presumpte delicte d'atemptat contra un agent de l'autoritat al carrer Diputació, en el marc de la manifestació i la vaga dels taxistes, i van rebre 16 denúncies per diversos tipus d'incidències relacionades amb la convocatòria, segons fonts policials.
El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha garantit aquest dijous que des del govern d'Ada Colau defensaran el sector del taxi, i ha demanat evitar episodis violents durant la vaga. "Defensarem i acompanyarem les reivindicacions del taxi, perquè ens sembla que són legítimes", ha sentenciat en roda de premsa. Ha confiat que la vaga del sector es desenvolupi sense episodis de violència com els d'aquest dimecres. "Són fets minoritaris però, com el mateix sector ha dit, no beneficien la reivindicació que s'està plantejant", sinó que perjudica els seus propis interessos, ha subratllat.
L'aplicació Mytaxi ha condemnat "qualsevol acte de violència i agressió", i ha demanat afrontar els reptes del sector mitjançant el diàleg, i avançar cap a un model de taxi més flexible. "Els actes violents no formen part de la nostra filosofia com a empresa i ens entristeix que actes de persones individuals posin en perill el prestigi del sector del taxi, que en més d'una ocasió ha demostrat estar al costat del ciutadà", ha defensat en un comunicat el director general de Mytaxi Iberia, Pablo Sánchez. Ha sostingut que, encara que donen suport al sector i comparteixen les seves inquietuds, "actes com aquests no representen ni a Mytaxi ni als seus taxistes".