Els treballadors de Vueling estan “al límit”. Així ho expressen tant el Sindicat de Tripulants Auxiliars de Vol de Línies Aèries (STAVLA) com el Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries (SEPLA). “Les nostres condicions laborals es troben en els mínims que marca la normativa europea. És legal, és clar, però és segur volar al límit?”, es pregunten els treballadors, que denuncien la vulneració reiterada de les jornades laborals i alerten que els retards i les cancel·lacions que afecten a més de 70.000 viatgers eren previsibles.
“Igual que els passatgers, els treballadors som víctimes d’un mala praxi empresarial”, denuncia STAVLA en un comunicat. En concret, els treballadors acusen l’antiga direcció d’haver fet “una nefasta gestió”. “Des de l’estiu del 2015 no s’han pres les mesures adequades. No s’ha contractat prou tripulació. Era previsible que qualsevol petita incidència, com les vagues de controladors a França, dinamités el funcionament de la companyia”, explica el cap de secció de Vueling de SEPLA, José Maria Font.
Tot i així, la nova direcció de Vueling, que va ser nomenada fa menys de mig any, ha explicat als mitjans que per afrontar l’operació sortida de l’estiu la companyia s’havia preparat. “Vam contractar 600 treballadors, 400 auxiliars de tripulació i 200 pilots. Però el 28 de juny la vaga de controladors va generar massa cancel·lacions”, s’ha disculpat el director comercial, David Garcia, a Els Matins de TV3 aquest matí. Segons el directiu, la reubicació dels passatgers ha provocat que els dies posteriors encara s’hagin patit retards.
La ministra assegura que Foment actuarà "amb contundència"
Per pal·liar-ho, Vueling s’ha afanyat a contractar 34 pilots més, ha llogat sis avions a una companyia lituana, Avion Express, i ha augmentat els temps d’escala per a què hi hagi més temps d’aterratge i enlairament. Avui, a més, es reuneix amb el govern català, que ha exigit explicacions i ha assegurat que, si hi ha reincidència, es podria plantejar una multa de 4,5 milions d'euros contra la companyia. En un sentit similar aquest migdia la ministra de Foment de l'estat espanyol, Ana Pastor, ha anunciat que actuarà "amb contundència". "Això no els sortirà de franc. No serveix només demanar disculpes", ha reiterat la ministra.
Els sindicats alerten que, malgrat la predisposició de la nova direcció, “a curt termini, la situació és difícil de solucionar”. “La planificació de Vueling està agafada amb pinces. Si falla alguna cosa, i sempre pot fallar, si no hi ha prou tripulació de reserva, si hi ha mancances en la coordinació del personal de vol, si hi ha una vaga de controladors o el personal que es contracta a corre-cuita no està prou preparat, aleshores tot esclata”, explica Font. Tant la direcció de la companyia com els sindicats reconeixen que cal repensar el funcionament de l’empresa.
L’ultimàtum dels treballadors
Per això, els sindicats majoritaris de pilots i auxiliars es van reunir divendres passat amb la direcció. D’entrada, consideren que cal contractar de forma immediata 150 auxiliars de vol, escurçar les rotacions i contractar més personal format. A més, també demanen una apujada de sous. Ara, segons denuncia STAVLA a les seves xarxes socials, un treballador de tripulació de nivell 1 cobra de sou base només 922 euros al mes, més els extres, que poden arribar fins als 600 euros. Els sindicats consideren que, almenys, el sou per als tripulants de nivell 1 hauria d’arribar als 1.000 euros.
“Vueling és ara una empresa sense múscul. Hi ha hagut una gran fuga de treballadors d’administració i d’atenció al client cap a Norgewian, que oferia millor condicions laborals”, es lamenten els treballadors. A més, es queixen que les condicions laborals han empitjorat i que les denuncies a inspecció de treball se succeeixen des de fa mesos. “Per poder salvar la situació aquests dies, ens consta que s’ha trucat treballadores que estaven de baixa per maternitat o que es demana al personal que usi els seus dies lliures i que ja se’ls compensarà”, afirma el portaveu de STAVLA.
“Com que es programen només deu minuts per aterrar, netejar l’avió i fer entrar els nous viatgers, la companyia ha decidit prescindir de la desinfecció dels banys”, explica. A més, la companyia va rebre una sanció lleu perquè a 150 treballadors, en ple hivern, no se’ls va oferir abrics. Els treballadors també denuncien que, després que l’Agència d’Estat de Seguretat Aèria (AESA) recomanés que la companyia afegís al conveni col·lectiu un apartat sobre fatiga de la tripulació, a la nova normativa s’han tornat a suprimir les hores de descans que s’havien estipulat.
Els treballadors de Vueling denuncien que treballen «al límit»
Els sindicats alerten que els retards eren previsibles i que no hi ha solucions a curt termini | La ministra espanyola de Foment, Ana Pastor, promet actuar "amb contundència" contra la companyia
ARA A PORTADA
Publicat el 04 de juliol de 2016 a les 13:00
Et pot interessar
-
Societat Plataforma per la Llengua i l’advocacia catalana s’uneixen per impulsar l’ús del català als jutjats
-
Societat La sacsejada nocturna que prepara Barcelona inclou obrir equipaments fins a la mitjanit
-
Societat Tres noves marques de roba sumen el català als seus productes
-
Societat El temps d'aquest dimecres 7 de maig: la inestabilitat va a la baixa