Els treballadors donen una treva a la nova era de Rodalies

Els sindicats de Renfe i Adif arriben a un acord in extremis amb el govern espanyol per desconvocar la vaga a canvi del compromís de mantenir els drets laborals en el traspàs a la Generalitat

Cartell amb afectacions de Rodalies
Cartell amb afectacions de Rodalies | Hugo Fernández
Lluís Girona / Irene Montagut
23 de novembre de 2023, 19:45
Actualitzat: 24 de novembre, 10:51h
La nova era de Rodalies s'ha salvat d'una vaga que amenaçava de perllongar l'infern diari de milers de catalans amb els constants problemes del servei. L'acord entre ERC i el PSOE en el marc de la investidura de Pedro Sánchez que confirma el traspàs de Rodalies a l'executiu català -una demanda històrica de la Generalitat- no ha agradat els sindicats, que reclamen aclarir el seu futur laboral. Finalment, però, les aturades promogudes per CCOO, UGT, CGT i els sindicats corporatius s'han desconvocat gràcies al compromís del govern espanyol de no retallar els drets adquirits pels treballadors en la cessió de la xarxa ferroviària al Govern. Totes dues parts es mantenen a la taula de negociació, amb una primera trobada el 15 de desembre, però la nova era de Rodalies ha esquivat la primera bala.

Els representants sindicals carreguen contra l'"ambició política" que ha "trencat" els drets dels treballadors i demanen saber què passarà amb el seu futur. Els sindicats catalans, mentrestant, han anat amb peus de plom i evitaven posicionar-se de la manera clara que ho han fet els seus companys a l'Estat. Tot això, en la primera setmana al càrrec del nou ministre de Transports, Óscar Puente, que ha defensat que la vaga era "injustificada" i en les últimes hores ha demanat "tranquil·litat", alhora que mantenia que els drets dels treballadors de Renfe i Adif seran "absolutament respectats" en el traspàs. El canvi de cara al Ministeri ha aplanat el camí per un principi d'entesa.
 

La mobilitat laboral, principal preocupació dels treballadors

Els treballadors estan preocupats pel manteniment dels seus drets laborals adquirits fins ara, amb la mobilitat laboral en el punt de mira. Els treballadors de Renfe i Adif -empreses d'àmbit estatal- poden moure's entre comunitats autònomes. És a dir, un treballador que treballa a Catalunya pot voler consolidar la seva plaça en una altra comunitat autònoma. El temor que aquesta condició desaparegui i se segreguin les plantilles atemoreix els sindicats, que asseguren que no fan vaga pel traspàs, sinó per la manca d'informació.

La polèmica i el caos a la xarxa ferroviària catalana, però, ha arribat abans del primer dia d'una vaga que finalment no es produirà. Aquest dijous els usuaris han acusat Renfe d'una vaga encoberta i ràpidament els sindicats han sortit a desmentir-ho. Mentrestant, i agafant el fil de les seves declaracions a TV3 dilluns al vespre, el Govern de Pere Aragonès ha nomenat avui l'exconseller Pere Macias com el nou comissionat per gestionar el traspàs pilotant les converses amb el Ministeri de Transports de Puente.
 

La gestió política del traspàs

El nomenament de Macias no és cap casualitat. El gest d'Aragonès és donar responsabilitat a un perfil tècnic -és l'actual coordinador del Pla de Rodalies 2020-2023- però també amb bon prestigi polític i capacitat d'adaptació. L'exconseller va militar durant molts anys a CiU, però també ha treballat pel govern d'Ada Colau a Barcelona amb el projecte de connexió del tramvia per la Diagonal i el càrrec a Rodalies li va atorgar l'executiu estatal del PSOE.

Davant, es trobarà un debutant Puente que s'ha trobat la carpeta a sobre de manera plenament inesperada. La caiguda de Raquel Sánchez, per la seva brevetat a l'executiu i perquè va deixar l'alcaldia de Gavà, un municipi que es troba entre les víctimes pel caos a Rodalies, ha sorprès. Possiblement, el Govern tindrà un interlocutor al davant que no esperava i que encaixa més aviat en els equilibris interns del PSOE que no pas en un gran coneixedor de la infraestructuraferroviària però que, de moment, ha demostrat mà esquerra evitant que la nova era comencés marcada pel conflicte.