Els túnels d'Olesa ja connecten la B-40 i es preveu que el tram s'inauguri el 2019

El ministre de Foment visita les obres de l'autovia el dia en què s'acaben de perforar els túnels, que tindran tres carrils per sentit | De la Serna anuncia que el tram entre Olesa i Viladecavalls podria estar enllestit l'octubre de 2019 i es completarà així la infraestructura entre l'A-2 i Terrassa

Publicat el 20 de juny de 2017 a les 13:05
Ja es veu la llum al final del túnel, literalment, al tram de l'autovia B-40 que connectarà Olesa de Montserrat i Viladecavalls, tot i que el tram encara no estarà enllestit fins al 2019, en principi. El ministre de Foment del govern espanyol, Íñigo de la Serna, ha assistit aquest dimarts al calatge dels túnels d'Olesa, acompanyat dels alcaldes del territori i del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.

El calatge dels túnels d'Olesa ha comportat la connexió de l'interior dels túnels, perforats 1.240 metres i amb entrada a l'alçada de la riera de Sant Jaume, amb l'exterior. Concretament, la nova obertura del túnel dona tot just al tram ja finalitzat entre Abrera i Olesa.

Els túnels d'Olesa són la infraestructura més destacada del tram entre Olesa i Viladecavalls de la B-40. Els seus 1.240 metres s'enduen prop de la meitat del pressupost total del tram, de poc més de sis quilòmetres. Cadascun dels túnels tindrà tres carrils, tot i que estaran adaptats per a una eventual ampliació de quatre carrils per sentit a llarg termini.

Desenes de treballadors, responsables tècnics de l'obra, alcaldes, regidors i altres autoritats encapçalades pel ministre De la Serna han visitat l'interior del túnel i han presenciat el moment en què les màquines han obert el forat.

La previsió és d'acabar l'octubre de 2019

El calatge del túnel "serveix per ratificar que l'obra de la B-40 avança a bon ritme", ha manifestat el ministre de Foment. Segons ha anunciat, la previsió és que les obres del tram Olesa-Viladecavalls estiguin finalitzades i puguin entrar en servei l'octubre de 2019. Malgrat que deixa la porta oberta a avançar els terminis en la mesura del possible, perd força la hipòtesi que la infraestructura es pugui inaugurar el 2018.

Les empreses constructores treballes les vint-i-quatre hores del dia sis dies a la setmana, amb tres torns de vuit hores. De la Serna destaca que la laboriosa construcció dels túnels ha transcorregut sense cap accident laboral greu.

"Fins a la data, els treballs que es van reprendre el 2015 han consumit prop de dos terços del pressupost", ha afirmat el ministre. Després del calatge dels túnels, faltarà completar-ne l'interior, ja que encara s'han de rebaixar els laterals i, posteriorment, dur a terme totes les estructures, com ara les sortides d'emergència, així com les instal·lacions.

Al marge dels túnels, la delegació encapçalada pel ministre ha recorregut en autocar el tram complet entre Viladecavalls i Olesa, que ja compta amb els viaductes que salven el torrent de Sant Miquel, el torrent del Frare, el Xaragall dels Carrega-rucs i la riera de Sant Jaume. Falta, això sí, dur a terme els treballs al ferm i convertir el que era és un camí amplíssim en l'autovia pròpiament dita.

Les obres en execució tenen pendent també els enllaços amb l'autopista C-16. Quan entri en servei el tram, la B-40 connectarà Abrera, des de l'A-2, amb el nord de Terrassa, enllaçant amb la C-16/C-58. Quedarà pendent el tram entre Terrassa i Granollers, que encara no té fixat un traçat fix atesa la manca de consens al territori.
 

Responsables de l'obra, amb les autoritats assistents al calatge dels túnels. Foto: Albert Prieto