És tòxic? Pot produir pluja àcida? Tot sobre el núvol del volcà que arribarà a Catalunya

Cinc preguntes amb resposta sobre el núvol del volcà de La Palma

  • El núvol de cendra i diòxid de sofre que expulsa el volcà de La Palma -
Publicat el 22 de setembre de 2021 a les 17:08
Una de les grans preocupacions al voltant de l'erupció del volcà de la Palma és què passarà un cop la lava arribi a la mar. Les autoritats preveuen que es puguin generar explosions i l'emissió de gasos nocius. Per això, han advertit als veïns que no s'acostin a la zona.

Precisament el núvol de gasos que es pot crear no afectarà només les illes Canàries, sinó que arribarà a la península Ibèrica, i per tant, també tindrà afectació a Catalunya. Repassem a continuació cin preguntes amb resposta sobre el núvol del volcà de La Palma.

[h3]Els volcans emeten gas?[/h3]
Sí. Durant una erupció els volcans emeten elements líquids, sòlids (com el magma i els piroclasts), però també gasosos. La quantitat de gasos present en el magma és la responsable que l'erupció sigui més o menys explosiva (violenta). Ascendeixen en forma de columna fins al punt en què arriben a la mateixa temperatura que l'atmosfera. En l'erupció de la Palma, les últimes estimacions distribuïdes pel Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d'Emergències per risc Volcànic de la Comunitat Autònoma de Canàries (Pevolca) indiquen que "els gasos volcànics emesos poden arribar als 3000 metres d'altura".

[h3]És aquest gas tòxic?[/h3]
Els principals components del gas volcànic són aigua (gairebé el 80% del total), però també diòxid de carboni (CO2), que no són elements tòxics. Ara bé, també conté anhídrid sulfurós (SO2) i àcid sulfhídric (H2S), que sí que són tòxics.

Quan la lava de l'erupció arribi al mar "hi haurà una emissió força important de gasos tòxics, com el diòxid de sofre", segons ha explicat el meteoròleg José Miguel Viñas. Viñas ha advertit que aquests materials donen tant a l'aigua com a l'aire "un contingut àcid de toxicitat" i ha assenyalat que quan arribin aquests vapors "s'acordonarà un perímetre bastant alt".

[h3]Pot convertir-se aquest gas nociu en pluja àcida?[/h3]
Hi ha la possibilitat que passi. La pluja àcida és una precipitació amb un grau d'acidesa anormal (pH menor de 5) i és causada per les emissions d'òxids de nitrogen i de sofre de fàbriques, centrals tèrmiques i vehicles, que es transformen en solucions àcides en barrejar-se amb el vapor d'aigua de l'aire i cauen a la superfície terrestre amb la pluja. Aquest tipus de precipitació pot provocar danys materials, però també importants problemes respiratoris.

Viñas ha reconegut que "s'està especulant si en algun moment" els gasos provinents de l'erupció "podrien generar núvols que poguessin donar lloc a una precipitació de caràcter àcid", però ha apuntat que en aquests moments a la zona hi ha una situació de règim de vents alisis -caracteritzats per l'estabilitat atmosfèrica- que "no afavoreix les pluges".

[h3]Fins on s'estendrà el núvol de gasos nocius?[/h3]
El Servei de Monitoratge de l'Atmosfera de Copernicus pronostica que el núvol de diòxid de sofre afectarà gran part de la Península i les illes Balears; sud de França; nord d'Àfrica; Còrsega, Sardenya i Sicília, així com oest i sud d'Itàlia.
 
[h3]Quan pot arribar aquest núvol a Catalunya[/h3]
Aquest núvol començarà a avançar per tota la Mediterrània aquest divendres 24 de setembre a les 11 del matí, segons els primers càlculs, però tampoc és descartable la possibilitat que en les últimes hores del dijous a la tarda ja se'n comenci a percebre l'arribada des d'alguns punts de la península Ibèrica.