Sóc joiera i m'agrada cuinar.
L'Anna Puig ha sabut trobar l'equilibri perfecte entre l'ofici de joiera –és ofici perquè el que fa l'Anna és artesania- i el plaer de posar-se a la cuina, entre guanyar-se les garrofes i cuinar-les. “Vaig treballar en restauració quan era estudiant i m'hi vaig aficionar, hi ha molta gent del meu entorn relacionada amb la gastronomia”, explica. I va tenir una idea. Fa cinc anys va elaborar el primer menú fet de gastrojoies, propostes que alhora són peces funcionals. Des
d'una fulla d'enciam a un
rissoto. D'aleshores ençà els fogons ja no han tornat a sortir del seu
taller/botiga de Tàrrega. “Són més peces de disseny que joies convencionals però, malgrat ser un producte més difícil, hi anem donant sortida”, diu amb optimisme. Dono fe de turistes embadalits davant la col·lecció de
Postres de Músic que l'Anna té exposada i a la venda al centre
Artesania Catalunya a Barcelona. Arracades i collarets amb fruits secs –nous de noguer, ametlles de la Segarra, figues de coll de dama, avellanes del Camp de Tarragona, panses i pinyons- curosament seleccionats i immortalitzats en plata. Una delícia!
Arreglar una tanca o escurçar una polsera, també és feina. A la botiga de Tàrrega l'Anna Puig hi té les seves originals col·leccions –i les d'altres orfebres- però hi fa el que calgui. Persevera, i això és bo. “Jo he fet sort amb els premis i les oportunitats que ha tingut fins ara però tal i com està la cosa s'ha de fer de tot”, insisteix. Aquest estiu n'hi arriben més, d'oportunitats. En dues cites d'anomenada que es fan a Barcelona,
The Brandery i a
l'ArtFad, s'hi presentarà la darrera col·lecció de l'Anna Puig, una aposta dolça per les llaminadures de tota la vida. Ossets de goma, mores vermelles i negres, regalèssies... Llavors en dèiem “txutxes”. És una línia més desenfadada, que segueix el camí marcat per un original collaret fet a imatge de les tradicionals
pastilles Juamola.
Les gastrojoies de l'Anna Puig han anat una mica en paral·lel amb les d'un altre amant del no convencional: Enric Majoral. Fa quatre anys ell també va aparcar les troballes de les

platges de Formentera –algues i altres éssers que inspiren les seves creacions tan característiques i poc ortodoxes- per fer una incursió en la gastronomia. Va entrar en una cuina i no en una de qualsevol. L'experiment va ser amb els germans Roca
al seu Celler, avui considerat
el segon millor restaurant del món. Es tractava de convertir els seus plats en anells, fermalls i tota mena de tresors menys fugaços. “Em van fascinar a nivell estètic i de seguida em vaig imaginar convertint-los en joies”, deia en Majoral aleshores...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nrksAsxjcrk[/youtube]
Una altra gastroartista, de bijuteria en aquest cas, és Leticia de Jorge. Tota la família hi té tirada a la cuina! El seu germà,
el cuiner David de Jorge, acaba temporada de
Robin Food, atracón a mano armada a ETB –després de les protestes massives quan van intentar canviar-li l'horari és absurd qüestionar-ne la continuïtat en tornar de vacances- i mentrestant ella continua la producció de petits detalls per lluir, molts amb motius culinaris. Els podeu contemplar, i comprar!, a la pàgina web de
Mi Patata Corazón, una marca anomenada arran d'una original col·lecció de trumfes amb forma de cor que l'artista ha anat acumulant amb els anys en una lleixa de la cuina. Com a nom per a una col·lecció “Vaig a engreixar-me” és prou explícit, no?
[vimeo]20336666 [/vimeo]
I ja que parlem de patates, us heu plantejat mai de fer-ne de vidre? No són una joia però sí un element que, segur, us pot ajudar a sorprendre uns quants convidats. La proposta, un cop més, arribava des de
FineDiningLovers: l'article,
How to make transparent potato chips, remet al blog
Instructables. És una plataforma sorgida del Laboratori del
Massachusetts Institute of Technology d'intercanvi de coneixements i projectes, de tot tipus com es pot comprovar.
Les patates invisibles són l'obra d'una mare de dos nens, apassionada de la cuina i convençuda que les patates fregides poden ser una obra d'art. El tutorial és clar i amb fotografies. Algú s'hi anima?
Si teniu algun comentari o un bloc de cuina o un esdeveniment que vulgueu fer arribar a aquesta secció, ho podeu fer a l'adreça salsassec@me.com o, via Twitter, a @annamurgadas.
PD Aquesta setmana, dissabte a les deu del matí, el programa
Maneres de Viure de COMRàdio parla de l'excel·lent salut de la gastrosfera catalana i dels
més de 300 blocs que ja hi ha. En parlaran la Nuni de
Cuinetes i el Xavi, d'
Els Fogons de la Bordeta. Una magnífica representació! Si us l'heu perdut
el podeu escoltar aquí.