[centrareport]Una de cada quatre persones desenvoluparà al llarg de la vida una malaltia mental, segons l'Organització Mundial de la Salut. Una dada que mostra que tots podem tenir-ne al llarg de la nostra vida: una afectació a la salut, però també amb conseqüències familiars, socials i laborals. En aquest sentit, la incorporació o reincorporació al món de la feina de les persones amb trastorns mentals és clau per millorar-ne la qualitat de vida.
[nointext] [noautor]
La Fundació ”la Caixa” disposa del programa Incorpora, centrat en la integració sociolaboral de persones en risc d'exclusió social. El lema és molt clar: “Feines que ho canvien tot”. I és que, més enllà de la prioritària qüestió econòmica, tenir un lloc de treball és el primer pas per poder millorar altres qüestions de salut, familiars i relacionals, entre altres.
[noticia]239814[/noticia]
El programa Incorpora, de fet, se centra en tres col·lectius i situacions:
Autoocupació Incorpora. Per a persones en risc d'exclusió social que tinguin una idea de negoci i voluntat d'emprendre. El programa assessora, ajuda a aconseguir finançament amb microcrèdits socials i ofereix un seguiment personalitzat abans, durant i després de començar l'activitat.
Reincorpora. El programa ajuda a les persones privades de llibertat, en la fase final de la seva condemna, a refer la seva vida per mitjà d’accions enfocades a facilitar-los la reinserció social i laboral. Inclou acompanyament, formació, projecte de servei a la comunitat, orientació laboral, intermediació i seguiment.
Incorpora Salut Mental. Per a millorar la integració laboral de persones amb trastorns mentals. Es treballa estretament amb empreses, entitats i professionals d'inserció per construir les xarxes que afavoreixen la implantació de programes d'inserció laboral.
[h3]Combatre l'estigma de la salut mental a la feina[/h3]
L’ocupació facilita el reconeixement social, fomenta la vida independent i contribueix al benestar i la salut, també en el cas de persones amb problemes de salut mental. Per això, el programa Incorpora desenvolupa plans de suport per facilitar l’ocupació de persones amb trastorns mentals i promoure la salut mental a la feina.
La missió és facilitar l’ocupació d’aquestes persones, proporcionant el suport necessari tant a l’empresa com a la persona, i també combatre l’estigma que hi ha sobre les malalties mentals a la feina.
El programa treballa amb una xarxa d'unes 410 entitats, personal tècnic especialitzat i entitats referents. A més, disposada de la plataforma digital Incorpora Salut Mental amb eines, recursos, idees, fòrums de debat i consultes a experts.
[noticia]239129[/noticia]
Incorpora Salut Mental no només s'adreça a les persones amb malalties mentals, sinó també a empreses i professionals de la inserció.
Impulsa oportunitats laborals per a persones amb problemes de salut mental a empreses de tot l'Estat a través de les entitats de la Xarxa Incorpora.
Ofereix assessorament i suport gratuïts a les empreses que tenen als seus equips persones amb problemes de salut mental.
Apodera els professionals de la Xarxa Incorpora perquè facilitin l’accés al mercat laboral a les persones amb problemes de salut mental a través d’itineraris d’inserció laboral.
[despiece][youtube]https://www.youtube.com/watch?v=h_UhRvHUzUs[/youtube] [h3]Diaris de la salut mental[/h3]
En Javier, la Mari, la Jenni i la Tania són persones beneficiàries de programa. Tots ells han agafat la gravadora per oferir un testimoni honest i sincer, recollit al podcast Diaris Incorpora. Una mirada lúcida sobre el que significa patir un problema de salut mental o un trastorn mental i la importància de la feina per millorar dia a dia. Durant una setmana, han reflexionat sobre el passat i el futur, sobre les pors i les esperances, i sobre el que els aporta una feina i el que ells aporten al lloc on treballen.
Diaris Incorpora ha estat possible gràcies al periodista i escriptor Manuel Jabois. El periodista i escriptor ha prestat la veu per filar les paraules dels protagonistes i narrar les seves reflexions.
“Aquest projecte és un viatge a l’interior del més delicat de l’ésser humà: els seus diaris, els seus moviments, els seus pensaments. De manera extraordinària i durant una setmana, el Javier, la Tania, la Jennifer i la Mari, quatre persones amb una malaltia mental, expliquen com passen els dies i com el trastorn no impedeix ni la integració social ni poder portar una vida normal", explica.
[/despiece]
[h3]Feina i salut mental: preguntes amb resposta[/h3]
[h4]Una persona amb un problema de salut mental pot adaptar-se a la feina a l’empresa ordinària?[/h4]
És important tenir en compte que els problemes de salut mental tenen diferents graus i es manifesten de manera diferent en cada persona. En la majoria de les ocasions, no incapaciten totalment per a la vida laboral, tot i que sí que poden comprometre alguna habilitat o competència, que es pot recuperar. Està demostrat que les persones amb problemes de salut mental no només poden treballar a l’empresa ordinària, sinó que tenen unes expectatives de feina realistes i estan motivades.
[h4]Quins beneficis reporta la feina a aquestes persones?[/h4]
Treballar i tenir una rutina laboral facilita que la persona estructuri el seu projecte de vida i li atorga un paper actiu a la societat, la qual cosa n’augmenta l’autoestima i el benestar. En el cas de les persones amb problemes de salut mental, la feina és a més un element clau en el seu procés de recuperació.
[h4]A quina mena de feines poden accedir?[/h4]
Una persona amb problemes de salut mental pot accedir a qualsevol feina per a la qual reuneixi les competències que s’hi necessiten, ja que el diagnòstic no és determinant a l’hora de valorar-ne les competències professionals, la formació o l’experiència que pugui tenir. A més, els professionals d'Incorpora garanteixen que, en tots els processos d’inserció laboral, la persona compleix els requisits de l’oferta i que les condicions de salut són les òptimes per integrar-se en un lloc de treball.
[h4]Una empresa contractant té dret a conèixer el problema de salut mental de la persona?[/h4]
No, ja que la llei de prevenció de riscos laborals empara el dret de la persona que la seva informació mèdica estigui restringida al personal mèdic i a les autoritats sanitàries que portin a terme la vigilància de la salut. Per això, si no és que el treballador en dona el consentiment exprés, aquesta informació no es facilita a l’empresa. No obstant això, amb cada inserció, el tècnic d’inserció laboral exposa a cada equip les pautes que cal seguir en cada cas.
[h4]Com ajuda Incorpora les empreses?[/h4]
Des de les entitats del programa Incorpora s’analitzen les necessitats de cada empresa i es dissenya, en cada cas, un pla a mida que inclou no només la incorporació al lloc de treball de la persona, sinó l’adaptació i el manteniment posterior. A més, els professionals ofereixen assessorament sobre incentius fiscals i plans personalitzats de selecció i formació.
[h4]Com contribueix una empresa en la contractació de persones amb problemes de salut mental?[/h4]
Les empreses que promouen la contractació de persones amb problemes de salut mental faciliten la normalització de la situació laboral d’aquestes persones, i en milloren la qualitat de vida i ajuden a posar fi a l’estigma social que pateixen, alhora que fomenten la diversitat en el lloc de treball. D'aquesta manera, aquestes empreses es converteixen en un exemple per a altres companyies i per a la societat en general, i impulsen, així, la responsabilitat social corporativa.
Més informació al web d'Incorpora Salut Mental[/despiece] [ficentrareport]
[suportFundacioCaixa] [sensepubli] [senseminutaminut]
Feines que ho canvien tot
La línia de Salut Mental del programa Incorpora Fundació ”la Caixa” facilita la integració laboral de persones amb trastorns mentals
Ara a portada
-
-
Política Illa garanteix que els Mossos no deixaran desatès cap poble ni ciutat: «No hi haurà impunitat» Bernat Surroca Albet
-
Societat El Tarzan romà: d'implicar el papa Francesc en ocupacions de pisos a visitar la Casa Orsola David Cobo
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Publicat el 13 d’octubre de 2022 a les 07:00
Et pot interessar
-
Societat Mor el conductor d'una furgoneta a Martorell, en una sortida de via a l'AP-7
-
Societat Mor electrocutat un treballador de 41 anys a la Zona Franca
-
Societat El temps del cap de setmana del 26 i 27 d'abril: tornen les pluges
-
Societat Retards de fins a una hora i mitja a la línia d'alta velocitat Madrid – Barcelona per una avaria a l'Aragó