Fracassa la vaga de mestres del primer dia de curs: menys d'un 1% de seguiment

Mentre els sindicats protesten, el Govern s’obre a revisar la data d'inici de curs però insisteix que començar abans del 12 és un "punt de no retorn"

Publicat el 06 de setembre de 2023 a les 14:40
Actualitzat el 06 de setembre de 2023 a les 18:48
El nou curs escolar ha arrencat amb vaga. Els sindicats USTEC-STEs (IAC) i CGT van decidir mantenir la convocatòria prevista per aquest dimecres, tot i que ha estat un fracàs. El Departament d'Educació ha xifrat en un 0,99% el seguiment de la vaga al sector públic amb la informació aportada pel 94,07% dels centres, amb dades de les 17.30 hores. 

L’aturada està convocada pels sindicats USTEC, Intersindical i CGT per al personal docent funcionari, interí i laboral de l’ensenyament públic que depèn del departament, així com el personal PAS. La principal reivindicació és revertir les retallades del 2010. Com a protesta, mig miler de docents s'han manifestat pels carrers de Barcelona, segons dades de la Guàrdia Urbana. La marxa ha partit de la plaça d'Urquinaona pocs minuts després de les dotze del migdia i al llarg del recorregut ha anat sumant adhesions.

Els manifestants han baixat per la Via Laietana amb pancartes i banderes i han proferit càntics en contra de la privatització de l'educació i de la conselleria. Entre d'altres, s'han sentit lemes com "No, no, no a la privatització" o "Anna Simó, així no".   En arribar al carrer Ferran els docents han llençat bengales de fum i han seguit el camí fins a la plaça Sant Jaume. A les portes del Palau de la Generalitat han llençat una traca de petards i diverses bengales de fum de color vermell. 

L'USTEC acusa Simó de frenar la reversió deles retallades

El relleu a la conselleria d'Educació a principis d'estiu es va interpretar com un gest als sindicats. La gestió de Josep Bargalló arrossegava moltes crítiques i l'arribada d'Ana Simó pretenia calmar les aigües. Per contra, la portaveu d'USTEC Iolanda Segura ha assegurat que el canvi de lideratge no ha suposat cap canvi."Al final del curs passat estàvem a punt de signar un acord per tancar el cicle de reversió de retallades i abordar la resta de qüestions importants que afecten el sistema”, ha apuntat Segura que ha dit que l’arribada de Simó va frenar aquest procés

Precisament, la decisió de mantenir la convocatòria es va prendre aquest dimarts a la tarda després de celebrar-se la primera mesa sectorial d’Educació del curs 2023-2024, i que va acabar sense acord. Els sindicats van considerar que durant la trobada, la consellera d’Educació, Anna Simó, no va entrar en cap de les demandes dels docents: "No ha dit res nou", explicava la portaveu. 

A banda de l'USTEC, també han comparegut els representants de la CGT i de l'Intersindical. Els primers han recordat que la Comissió Parlamentària d'Educació celebrada a finals del curs passat va acordar revertir les retallades dels darrers 12 anys. "La consellera s'està saltant el parlament", ha apuntat la seva portaveu, Íngrid Chavarria. 

Des de la Intersindical, també hi ha hagut paraules dures pel Departament, però sobretot s'ha referit al baix seguiment de l'aturada. El portaveu Marc Martorell s'ha mostrat molt crític amb els professionals del sector que han abandonat la lluita. “Hi ha gent que s’ha rendit i ens diu que ens hem de rendir, però no deixarem de lluitar fins que no aconseguim una educació catalana de qualitat, una l’escola inclusiva, i el retorn de la democràcia als centres”, ha asseverat.  

[noticia]261947[/noticia]
Tot i que la principal reivindicació dels sindicats -tant els que fan vaga com els que no- és la reversió de les retallades, també s'inclouen reclamacions com el reconeixement del deute pels estadis deixats de cobrar i un termini de cobrament; l'equiparació salarial per al professorat de l'FP; i la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys. Tot plegat, amb el rerefons de tancar carpetes i, com demana tot l'entorn educatiu, poder centrar-se en l'educació inclusiva.
 

El Govern, obert a revisar l'inici de curs

El Govern s'obre a revisar la data d'inici de curs, però deixa clar que començar abans del 12 de setembre és un "punt de no retorn". Així s'ha expressat la consellera d'Educació, Anna Simó, en la inauguració del curs 2023-24 amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a l'Escola Mercè Rodoreda de Barcelona; un curs que comença, per segon any, el quart dia laborable de setembre, mesura introduïda pel seu predecessor, Josep Gonzàlez-Cambray.

La consellera ha recordat que quan va assumir el càrrec la mesura ja estava fixada però que, des de l'inici, ha dit que el calendari 2024-25 es treballaria "en tots els àmbits de debat" i amb tota la comunitat educativa. Aragonès i Simó han estat xiulats per una vintena de docents que protestaven a les portes del centre.

Simó ha afegit que també cal "valorar el temps per a la preparació" del curs i ha recordat que aquest any s'ha fet un procés d'estabilització molt complex pel gran volum d'aspirants. En aquest sentit, confia que "com més estables siguin les plantilles dels centres, més temps tindran per fer una preparació més tranquil·la".