La Fundació Bofill adverteix que és necessari un "pla de xoc" perquè Catalunya surti "de la cua d'Europa" en abandonament escolar. Malgrat que ha baixat un punt fins al 13,73% el 2024, remarquen que la taxa està "lluny de la mitjana i els objectius europeus" i plantegen la necessitat d'aplicar aquest pla perquè serà "cada vegada més complicat".
"El pròxim tram de reducció requereix mesures específiques per arribar als col·lectius amb taxes molt altes", adverteixen, tot remarcant l'objectiu d'arribar al 9% el 2030. Entre les mesures que plantegen, hi ha recursos i personal per revertir la concentració d'abandonament, ampliar beques, un decret d'orientació "ben finançat" per garantir l'acompanyament i reforç de les competències bàsiques.
Aquestes mesures busquen arribar a alguns dels col·lectius amb taxes més elevades d'abandonament. L'entitat considera "essencial" reforçar la secundària i la transició a la postobligatòria, ja que més de la meitat dels joves abandonen durant o en finalitzar l'ESO, els joves pobres abandonen 10 vegades més i el 25% dels centres acumulen el 50% de l'alumnat que abandona prematurament.
Hem conegut l'Abandonament Escolar Prematur del 2024.
— Fundació Bofill (@FundacioBofill) January 28, 2025
Es manté la tendència a la baixa, però Catalunya continua a la cua d'Europa, lluny de l'objectiu del 9% i per sobre la mitjana espanyola.
Sense un Pla de Xoc no es pot consolidar la baixada.
➡️ https://t.co/5y66wd9SIbpic.twitter.com/kq3GHRn7Uz
"La preocupant pèrdua dels nivells d'aprenentatge (recollida amb les proves de competències bàsiques, PIRLS i PISA) indica que les dificultats en l'adquisició de competències no s'identifiquen prou a temps i que no es destinen prou recursos per evitar que derivi en abandonament prematur", diu la Fundació Bofill, que avisa que l'increment de la vulnerabilitat i de la pobresa infantil dels darrers anys pot suposar nous increments d'abandonament "si no es posen en marxa les mesures necessàries per assegurar i acompanyar trajectòries educatives d’èxit".
Finalment, l'entitat adverteix que el sistema educatiu "no té actualment les eines necessàries" per reduir l'abandonament escolar. "L'evolució dels darrers anys mostra que consolidar una reducció de les altes taxes implica que desplegar el pla de xoc contra l'abandonament reclamat per una àmplia majoria del Parlament", indiquen.