L'exfutbolista i actual entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, també ha fet públic la seva demanda a Suècia perquè accepti el català com a llengua oficial de la UE. En un vídeo en anglès demana al primer ministre suec, Ulf Kristersson, que "accepti el català, la meva llengua". Guardiola explica que és una "llengua mil·lenària parlada per 10 milions de persones". I és que el país escandinau s'ha sumat a Finlàndia en els recels per fer-ho possible.
🔴 Tränaren för @ManCity, Pep Guardiola, uppmanar @SwedishPM att Sverige 🇸🇪 accepterar katalanska som ett officiellt språk inom EU.
— Plataforma per la Llengua (@llenguacat) September 16, 2023
🔴 L'entrenador del @ManCityCatala, Pep Guardiola, demana al primer ministre suec que accepti l’oficialitat del català a la UE.#SayYes pic.twitter.com/oSQX8SN0Gw
El de Santpedor s'ha afegit així a la campanya “Say Yes” de Plataforma per la Llengua per demanar als estats europeus que votin a favor de l'oficialitat del català a Europa. "Forma part del patrimoni cultural europeu del qual tots ens en sentim orgullosos". Aquest matí també ha fet pública la seva demanda l'actor Sergi López.
La campanya de Plataforma per la Llengua inclou una pàgina web en anglès que explica les raons per l'oficialitat del català a la Unió Europea –que s'hauria de debatre el proper 19 de setembre al Consell de la UE- i una campanya de publicitat en mitjans paneuropeus com Politico i Euronews, o en mitjans estatals com el diari francès 'Le Figaro' o el diari suec 'Dagens Nyhete'. "Els europeus han de saber que el vot del dia 19 no és quelcom menor que passarà desapercebut sinó que serà seguit atentament per 10 milions d'europeus", ha apuntat el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder.
De fet, el govern espanyol ha proposat pagar els costos de l'oficialitat del català a Europa tot i que més de la meitat dels estats membre expressen els seus dubtes al respecte i demanen més temps per prendre una decisió "sense pressa".
[noticiadiari]2/262681[/noticiadiari]
L'entitat seguirà duent a terme fins al dia 19 reunions “diplomàtiques” per explicar a representants d'arreu de la UE quines són les raons per les quals han d'acceptar el català com a llengua oficial o, en paraules d'Escuder, "perquè vegin que no hi ha raons per excloure'l". Després de certes reticències presentades sobre l'oficialitat per raons de cost per part de fonts de Suècia i de Finlàndia, el govern espanyol va anunciar ahir divendres que assumiria el cost econòmic de fer oficials el català, el basc i el gallec.