Guia per intentar evitar el col·lapse als controls de l'aeroport del Prat

La planta inferior de la T1 ofereix una via amb menys cues a la sortida de vols regionals

  • Llargues cues a l'aeroport del Prat | ACN -
Publicat el 04 d’agost de 2017 a les 16:45
Actualitzat el 05 d’agost de 2017 a les 08:32
El primer matí de vaga dels vigilants dels controls de l'aeroport del Prat de ha provocat un nou col·lapse en plena temporada de vacances. La protesta laboral dels treballadors de l'empresa Eulen ha generat aquest divendres llargues cues que han arribat fins a una hora a la T1 i a les prop de dues hores a la T2.

Els passatgers han afrontat l'espera amb una barreja d'indignació i resignació mentre la primera reunió per resoldre la vaga ha començat amb optimisme. Hi ha, però, tres trucs que poden ajudar als viatgers que hagin de viatjar en les pròximes hores (i en els propers dies si finalment no hi ha acord entre treballadors i empresa). 

1. Els accessos inferiors de la T1

La T1 és la terminal que està concentrant la majoria de les cues dels darrers dies. El col·lapse es produeix davant dels 10 arcs antimetalls on es duu a terme el control dels passatgers. Tanmateix, a la planta inferior de l'edifici hi ha el control de sortides regionals amb tres arcs que, per aquests dies, l'aeroport del Prat també ha habilitat per a la resta de trajectes. Arran de les cues, aquest punt de control s'ha anat fent més popular, però segueix sent una possible alternativa amb menys temps d'espera. I una altra possibilitat, com detalla La Vanguardia, és l'accés del pont aeri, que també compta amb tres arcs.

2. Via per a famílies i persones amb mobilitat reduïda

L'aeroport del Prat també ofereix una via especial per a famílies amb nens a la planta 3 de la T1 i a la planta 1 de la T2. Per a les persones amb mobilitat reduïda, l'aeroport compta amb un complet servei gratuït d'assistència en compliment de la normativa comunitària que també pot ser d'ajuda.

3. Consells de tota la vida: puntualitat i check in online

Davant del panorama de vaga, cues i col·lapse, val la pena recordar els consells de tota la vida. Les companyies aèries han demanat als seus passatgers que vagin a l'aeroport amb més antelació de l'habitual tot i que no totes han concretat quant de temps. De moment, Vueling ha aconsellat tres hores d'antelació. En tot cas, és recomanable trucar a la companyia contractada en cas d'haver de facturar les maletes i saber a partir de quina hora es podrà fer. Per als que no han de facturar, facilita les coses portar els deures fets de casa, és a dir, fer el check in online i no haver de passar pel mostrador de l'aerolínia.

Vol perdut: a qui reclamar?

Si tot surt malament i s'escapa el vol, sempre hi ha la possibilitat de reclamar, cosa que en aquest cas sembla una cursa d'obstacles. Des de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria, encarregada de vetllar pels drets dels passatgers, apunten que la normativa no determina qui respon en cas de perdre el vol per culpa d'una vaga.

Fonts d'Aena asseguren que cal reclamar a la companyia aèria perquè aquesta traslladi la demanda als responsables i recorden que fins ara les aerolínies s'han encarregat de recol·locar la majoria dels passatgers que s'han quedat a terra. Per contra, des de l'Agència Catalana de Consum recomanen unes altres dues vies: interposar una reclamació patrimonial davant del ministeri de Foment i/o davant d'Aena, que és l'operador aeroportuari. Sigui com sigui, les dues propostes apunten cap a un camí de tràmits interminables on la victòria no està assegurada.