Guia útil per començar el curs

Les dates clau de l'any a les aules, què passa amb els telèfons mòbils, quants alumnes i docents hi haurà al país o què passa amb la gratuïtat de les escoles bressol

Un grup de nens a punt d'entrar a l'escola
Un grup de nens a punt d'entrar a l'escola | Europa Press

Responsable editorial i de projecte a Criar.cat, la comunitat de criança de Nació.

07 de setembre de 2024, 20:50
Actualitzat: 20:50h

Hi ha qui considera que el setembre és el veritable inici d'any. Sobretot ho és per als més menuts, que aquest dilluns tornen a les aules. Enguany, les classes arrenquen amb un nou cicle polític i amb algunes novetats destacades. Entre les prioritats, la millora dels resultats educatius i la regulació del mòbil a les aules després de l'onada de moviments ciutadans del curs anterior.

Es mantenen, per ara, les mesures desplegades en l'última legislatura, com la modificació del calendari, la progressiva baixada de ràtios i la gratuïtat de l'últim curs de l'escola bressol.

Sobre la taula, alguns interrogants importants com la recuperació de la sisena hora lectiva a la pública o l'ampliació de la gratuïtat a tota l'etapa 0-3, tal com estava previst inicialment. El nou departament, per ara, no ha donat cap pista sobre com procedirà amb aquestes mesures i s'ha limitat a reiterar que l'objectiu és trobar consens per poder seguir avançant.  

Criar.cat, el portal de criança de Nació, ha elaborat un recull d'articles sobre la tornada a l'escola. A continuació, les informacions més destacades que cal tenir present per aquest nou curs.

Quines són les dates clau?

  • 9 de setembre de 2024: inici de les classes a l'educació infantil (0-3 anys) a escoles rurals i llars d'infants de la Generalitat de Catalunya, a l'educació infantil (3-6), a l'educació primària, a l'educació secundària obligatòria i als cicles formatius de formació professional bàsica.
  • 12 de setembre de 2024: inici de les classes al batxillerat, als cicles de formació professional de grau mitjà i superior, etc.
  • No més tard del 23 de setembre de 2024: inici de les classes als ensenyaments de les escoles oficials d'idiomes.
  • Vacances de Nadal: del 21 de desembre de 2024 al 7 de gener de 2025, ambdós inclosos.
  • Vacances de Setmana Santa: del 12 d'abril al 21 d’abril de 2024, ambdós inclosos.
  • Fi de curs i vacances d'estiu: segons ha confirmat el Departament d’Educació a les escoles, les classes finalitzaran el 20 de juny (inclòs) a infantil, primària, secundària, FP i 1r de Batxillerat. 

Menys alumnes i més professors

Aquest curs hi haurà 1.610.346 alumnes matriculats/des. Continuen caient les matriculacions a l'etapa obligatòria, amb 176.988 alumnes en el segon cicle d'infantil -184.633 el curs passat-; 447.699 a primària -452.012 el curs anterior- i 342.074 a secundària -346.495-. Però, per contra, creixen a Batxillerat (+10.910) i a l'FP (+3.706 alumnes respecte del curs passat).

Per altra banda, s'incrementa la plantilla de professorat amb un total de 82.277 docents, 942 més que a l'inici del curs passat. D'aquests, 218 són per a l'escola inclusiva i 301 d'FP. En total, el sistema educatiu incorpora per al nou curs 18.295 docents estabilitzats en les oposicions extraordinàries (13.393) i ordinàries (4.9029). 

Aquest curs, a més, continua la reducció de ràtios i es completa a tot el segon cicle d'educació infantil. Així, 7.894 grups tindran la ràtio reduïda a I3, I4 i I5, sent 18,28 alumnes la ràtio mitjana a I3. En concret, 1.988 grups de la pública (94%) tenen ràtio 20 o inferior i 711 a la concertada (79%).

Sense mòbil a les aules

Aquest nou curs entren en vigor les instruccions per a l'ús del mòbil, que han de quedar fora de les aules a primària i secundària. Les restriccions arriben després que comencés un moviment ciutadà per limitar l'ús dels mòbils a les aules i d'un debat obert per Educació amb els centres.

En el cas de l'educació infantil i primària, la restricció és absoluta tant en horari lectiu com no lectiu, és a dir, a l'hora de l'esbarjo, en el temps per dinar i també en les extraescolars. En cas que un alumne/a porti un telèfon a l'escola, l'haurà d'apagar quan arribi i l'haurà de desar allà on el centre determini. 

Què passarà en el cas de la secundària? De manera general, l'alumne/a haurà de tancar el dispositiu i guardar-lo en un lloc segur. En les activitats lectives, el centre podrà decidir si els restringeix del tot o bé els permet en circumstàncies "excepcionals" amb ús pedagògic -geolocalització, enregistrament de vídeos- o bé per "circumstàncies personals" de l'alumnat. En tot cas, el Departament recomana que per a les activitats lectives cada escola prioritzi l'ús del portàtil o de dispositius del mateix centre.

A l'espera de la gratuïtat de l'escola bressol

Tercer curs de gratuïtat a l'I2, sense que encara hi hagi data per l'ampliació a tot el primer cicle d'infantil. Resten al marge el cost del menjador, de serveis extres com l'acollida o el servei de tarda, així com els mesos que quedin fora del calendari escolar. I es manté el descompte per a les famílies que duen el seu fill o filla a la llar d'infants privada.

Educació calcula que la gratuïtat ha afavorit l'augment progressiu de les matriculacions en aquesta franja, i és que segons dades del departament, les matrícules d'infants 0-3 anys s'han incrementat el 18,23%.

Amb tot, l'Associació Catalana de Llars d’Infants denuncia que el el 44 % de les places de les llars d’infants privades han quedat buides, segons una enquesta realitzada per l'ens, i ho atribueix a la gratuïtat. Per aquest motiu, reclama que la mesura sigui universal i inclogui els centres privats. 

Arxivat a