Hi ha quasi dos milions de persones en risc de pobresa i exclusió social a Catalunya

Augmenta la pobresa infantil: un de cada tres infants viu en llars vulnerables

La pobresa infantil es cronifica a Catalunya
La pobresa infantil es cronifica a Catalunya | Europa Press
13 de febrer de 2025, 11:18
Actualitzat: 12:46h

Una de cada quatre persones que viuen a Catalunya està en risc de pobresa i exclusió social. 1.904.100 persones, d'acord amb l'Enquesta de Condicions de Vida publicada aquest dijous per l'Idescat. Aquesta xifra, referent al 2023, suposa un augment de 34.000 persones en aquesta situació respecte a l'any anterior, si bé la taxa ha baixat lleugerament, i un augment d'un punt percentual des del 2015. La vulnerabilitat econòmica és encara més alta entre dones, infants i persones d'origen estranger.

Concretament, el 35% dels menors de setze anys viu la pateix. Són 1.231.000 infants que viuen en llars pobres o en condicions de privadesa material. Les xifres de vulnerabilitat són encara més altes entre la població migrada sense nacionalitat espanyola: pràcticament quatre de cada deu persones estrangeres, un total de mig milió, està en risc de pobresa o exclusió social.

La bona notícia és que s'ha reduït lleugerament la bretxa de gènere en la pobresa, tot i que el 24,6% de les dones la pateix, 1,3 punts per damunt de la taxa dels homes. En totes les franges d'edat hi ha més dones que homes en risc de pobresa.

Una de cada quatre persones viu amb menys de 10.300 euros anuals

Els ingressos medians (mig país n'ingressa més, mig n'ingressa menys) de les llars catalanes van ser de 22.185 euros per resident, d'acord amb l'ECV, que també mesura l'estructura de rendes del país. Aquesta xifra s'obté de dividir la renda de la llar entre el nombre de persones que hi viuen. Es tracta d'un augment del 5,9% respecte a l'any anterior, tot i que la major part d'aquest increment s'ha destinat a pal·liar la inflació: els preus de consum van pujar un 3,4% respecte a l'any anterior.

En tot cas, el 25% de la població viu amb menys de 15.420 euros bruts anuals i el 10% més pobre, ho ha de fer amb menys de 10.295. Per contra, el 10% més ric de Catalunya (unes 800.000 persones) disposa de 40.741 euros anuals. 

Arxivat a