Societat

Hi ha Niño per estona

L'Organització Meteorològica Mundial adverteix que s'allargarà almenys fins a l'abril vinent i que el 2024 serà encara més càlid

ARA A PORTADA

Publicat el 08 de novembre de 2023 a les 09:50
El Niño és el principal fenomen de variabilitat climàtica natural. Produeix un forçament a l'alça de les temperatures, que en un context de canvi climàtic descontrolat, afavoreix assolir valors mai vistos. Oficialment, va començar a inicis de juliol i tot apunta que s'allargarà encara uns mesos més. L'última actualització de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) apunta que la seva influència continuarà fins a l'abril vinent i això provocarà que el 2024 sigui encara més càlid que enguany.
 

El màxim entre novembre i gener de 2024

El Niño consisteix en un increment de la temperatura de la superfície del mar a les zones oriental i central del Pacífic equatorial. És la fase calenta del cicle ENSO (El Niño-oscil·lació del sud), mentre que la Niña representa la fase freda.

El nom, per cert, prové del fet que se solia produir entorn de les festes de Nadal. Els pescadors de les costes del Perú van batejar-lo com el Niño, en referència al naixement del nen Jesús. La Niña, per la seva banda, pren la denominació per ser el fenomen oposat.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rp3v4c9hyvg[/youtube]
L'escalfament anormal d'aquesta zona del Pacífic provoca un canvi, inicialment, en la circulació oceànica, i posteriorment, de l'atmosfèrica. Com més intens sigui el fenomen, més capacitat té d'influir en el conjunt del clima planetari.

En aquest sentit, l'Organització Meteorològica Mundial -l'agència de les Nacions Unides sobre el clima- explica que el fenomen va assolir una intensitat moderada el setembre de 2023 i que podria arribar al punt màxim entre el novembre i el gener de 2024. "Hi ha un 90% de probabilitats que persisteixi durant l'hivern boreal", assenyalen en l'última actualització.

Els patrons històrics -la mitjana és d'entre 9 i 12 mesos- així com les prediccions a llarg termini apunten que anirà perdent força a mesura que avanci la primavera. D'aquesta manera, consideren que estarà actiu, com a mínim, fins a l'abril de 2024.

[noticia]264917[/noticia]
 

Els efectes es notaran sobretot el 2024

Ja no hi ha cap dubte que el 2023 serà l'any més càlid d'ençà que hi ha registres (i probablement dels darrers 120.000 anys). Segons l'última actualització del Servei de Canvi Climàtic de programa europeu Copernicus entre gener i octubre l'anomalia és de +1,43 ºC respecte a l'era preindustrial (i 0,10 ºC més que el 2016, el rècord anual vigent).

"Els impactes d'El Niño en la temperatura global solen tenir lloc l'any posterior al seu desenvolupament, en aquest cas el 2024", adverteix Petteri Taalas, secretari general de l'OMM. En aquest sentit, adverteix que si el 2023 ja s'estan batent tots els rècords globals a causa de l'escalfament global, els mesos vinents poden ser pitjors.

[noticia]264290[/noticia]
Ara bé, des de l'Organització Meteorològica Mundial s'aclareix que un Niño fort no significa impactes locals forts. Més enllà que el seu efecte se suma al del canvi climàtic, no és l'únic factor que influeix en els patrons climàtics globals i regionals.

En aquest sentit, hi ha certa incertesa en com influeix aquest fenomen a Catalunya. Això sí, des del Meteocat s'adverteix que els episodis més forts han acabat produint sequeres relativament intenses al nostre país.

[impacte]