
Un estudi liderat per l'Institut Català de Paleontología Miquel Crusafont descriu detalladament, i per primera vegada, el registre d'ous fòssils atribuïts a dinosaures del jaciment de Coll de Nargó (l'Alt Urgell). Fins fa poc, només s'havia identificat a la zona un tipus d'ou de dinosaure, però després de l'anàlisi de més de 25 estrats, s'han trobat de forma abundant restes de peles, ous i nius de dinosaures, més concretament als sauròpodes, segons ha explicat l'investigador Albert Garcia Sellés. En concret, s'han localitzat restes fòssils de quatre tipus d'ous, un dels quals és el 'Cairanoolithus', trobat per primer cop a la Península. De fet, és un tipus d'ou que només s'havia localitzat al sud de França.
Per a l'investigador i autor principal de l'estudi que treu a la llum la publicació 'Cretaceous Research', Albert Garcia Sellés , aquest descobriment constitueix una nova prova de la connexió entre les faunes de dinosaures de França i la península ibèrica fa uns 70 milions d'anys. Altrament, també ha destacat que el fet de trobar més de 25 nivells estratigràfics amb ous i nius de dinosaures és una clara evidència que aquests sauròpodes van utilitzar la zona de Coll de Nargó com a àrea de nidificació durant diversos milions d'anys. El científic també ha remarcat que les troballes de diferents tipus d'ous indicarien que diferents espècies de dinosaure van compartit aquesta mateixa zona de nidificació.
Un dels principals problemes que es troben els paleontòlegs a l'hora d'estudiar les restes fòssils és determinar l'edat dels sediments que els contenen. Els fòssils anomenats 'guia', que per les seves característiques permeten inferir l'edat de les roques, són freqüents als sediments marins, però els terrestres són més escassos i difícils de trobar. Per això, els jaciments paleontològics amb restes de dinosaure del sud d'Europa tenen un important valor científic, ja que permeten entendre i reconstruir els ecosistemes de finals de l'era Mesozoica, segons García Sellés. Gràcies a aquestes noves troballes, els investigadors han pogut establir que el jaciment de Coll de Nargó té una edat compresa entre 71 i 67 milions d'anys. Les darreres investigacions científiques demostren que els exemplars de dinosaure del continent europeu que van viure poc temps abans de la gran extinció de fa 66 milions d'anys es troben precisament a la zona sud dels Pirineus.
El jaciment d'ous de dinosaure de Coll de Nargó es troba a uns vuit quilòmetres a l'oest del nucli urbà de la localitat. L'espai compta amb formacions geològiques com ara la d'Arenisca d'Areny i la de Tremp, que han proporcionat un ric i variat registre fòssil de dinosaures als Pirineus.