Membres de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS-Hospital Clínic) han identificat el primer "epi-driver" en càncer de fetge, és a dir, una alteració epigenètica en un gen concret, l'IGF2, que fa que els tumors creixin. En l'estudi, publicat a la revista Gastroenterology, han trobat aquesta alteració en un 15% dels tumors i han detectat que un anticòs monoclonal la bloqueja de forma efectiva i en frena la progressió en models animals.
L'estudi l'ha coordinat Josep M. Llovet, professor ICREA, cap del grup IDIBAPS d'Investigació transnacional en oncologia hepàtica i director del Liver Cancer Program a la Icahn School of Medicine at Mount Sinai (NewYork). Les primeres signants de l'estudi són Iris Martínez-Quetglas i Roser Pinyol.
El càncer de fetge és la segona causa de mort per càncer arreu del món i té una incidència de 850.000 casos nous cada any. El carcinoma hepatocel·lular (HCC) és el tipus més freqüent i, tot i que s'han posat en marxa programes de vigilància per pacients amb alt risc de desenvolupar-lo, la majoria encara es diagnostiquen en estadis avançats. En aquests casos les opcions de tractament són molt limitades i només un fàrmac, el sorafenib, ha demostrat la seva eficàcia. És per això que hi ha una gran necessitat de trobar noves dianes moleculars i tractaments per l'HCC.
Llovet explica que "fins ara no s'havia trobat cap 'epi-driver' en càncer de fetge. Es tracta d'un oncogen que no té mutacions genètiques, sinó que té alteracions en l'àmbit de l'epigenoma, és a dir, en allò que "modifica l'expressió dels gens però sense alterar la cadena de DNA".
Una nova diana
En l'estudi els investigadors descriuen un mecanisme epigenètic que és el responsable de l'activació d'un receptor cel·lular en HCC, l'"insulin-like growth factor" (IGF2), amb mostres de 228 pacients. "En aquest cas concret, hem vist que aquest "epi-driver" té una metilació (la principal alteració epigenètica) inferior a l'habitual, que està present en el 15% dels pacients amb HCC i que la seva sobreexpressió és molt elevada, 20 vegades superior a la de les cèl·lules sanes", afegeix.
L'equip d'investigadors també ha demostrat, en models animals transgènics, que el gen fa créixer el tumor significativament. D'altra banda, s'ha vist que un anticòs monoclonal dirigit contra aquest "epi-driver" redueix la proliferació de les cèl·lules tumorals i frena la progressió del càncer. Es tractaria, doncs, d'un potencial tractament per als pacients que presenten aquesta alteració. "En aquest estudi hem trobat un biomarcador capaç de reconèixer grups de pacients en càncer de fetge que es puguin beneficiar d'un tractament concret. Així, obrim una nova via cap a la medicina de precisió", conclou Llovet.
Identifiquen una nova diana terapèutica en càncer de fetge
L'estudi l'han portat a terme membres de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer
Ara a portada
-
Societat Més romana que espanyola: l'Església catalana, davant del Vaticà post-Francesc Pep Martí i Vallverdú
-
Internacional «Vladímir, para!»: Trump exigeix a Putin que signi ja un acord de pau després de l'atac rus a Kíiv Redacció
-
-
-
Política Un altre triple salt mortal de Sánchez: fer de la necessitat virtut amb la despesa militar Tania Tapia Díaz
Publicat el 27 de setembre de 2016 a les 18:57
Et pot interessar
-
Societat El taxista agredit per un motorista a Barcelona va morir per un cop de cap contra el terra
-
Societat Una mestra interina reclama 65.000 euros per no haver-se pogut estabilitzar després de 18 anys
-
Societat Troben part d'un vaixell de fa cinc segles en unes obres a Barcelona
-
Societat UGT reclama que es prohibeixin les bonificacions de les multes per accident laboral mortal