Aquests sensellar marxaven desconcertats. No sabien ni quan ni com podrien tornar al seu recurs de referència. Unes poques hores més tard, a primera hora de la tarda, el cas ha fet un tomb que ho giraria tot: després de setmanes d'insistència, l'Ajuntament ha pagat. O dit d'una altra manera, els diners han arribat. Immediatament, s'anul·la el pla previst i es recupera la normalitat. No caldrà tancar. El centenar d'usuaris diaris que utilitzen les dutxes com a espai d'higienes personal, i que compten amb les mudes de roba neta que els disposen des del gimnàs, poden estar tranquils. S'ha evitat el daltabaix a última hora.
La directora de l'entitat social, Lara Cáceres, celebra les bones notícies, però no oblida el maldecap que ha hagut de travessar. "Cada dia quan em llevava mirava l'aplicació del banc, comprovava el compte corrent, veia que no arribaven els diners promesos i enviava un missatge als treballadors". Així ha estat la seva quotidianitat els últims dies, especialment després que els comptes els ofeguessin i la subvenció promesa de 200.000 euros per a tot l'any no acabés d'arribar per més que es parlés d'un tràmit "imminent".
Contra les cordes fins a última hora
Tan gran ha arribat a ser aquest ofec que, malgrat haver aconseguit sumar uns 10.000 euros a partir d'aportacions ciutadanes a una caixa de resistència les últimes setmanes, el Gimnàs Social Sant Pau va anunciar aquest dilluns que tancaria el servei per a persones sense llar per manca de finançament. Amb el suport popular havien aconseguit pagar una part de les nòmines, per no deixar els treballadors sense res, però no en feien prou per mantenir el dia a dia. Ara, després de cobrar allò promès en base a la funció social que cobreixen, la cooperativa podrà tornar els diners a la ciutadania que va col·laborar. També a la Fundació Arrels, que en un moment de desesperació va oferir-se per abonar els diners que de l'IRPF que la societat havia de pagar, o a Coop57.Internament, tot semblava encarrilat. Però la realitat era ben diferent del que deien les bones paraules que els responsables de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) feien arribar als treballadors del gimnàs social. Fins i tot aquest mateix dimarts al migdia, segons ha pogut constatar Nació, membres del govern municipal insistien en la imminència de l'arribada dels diners. "Ja hem pagat, ara falta que arribi", deia un destacat responsable de l'executiu de Jaume Collboni.

Cartells que anunciaven aquest matí que s'acabava el servei de dutxes. | Foto: Hugo Fernández
A l'interior del local, però, les treballadores que comentaven la jugada, rere el mostrador, no podien evitar l'esgotament i l'escepticisme de qui fa dies que sent cants de sirena i prou. Els terminis que el govern municipals els prometia mai no arribaven. "Primer se'ns va dir juliol. Després mitjans de setembre. Després principis d'octubre. Ens ho han desquadrat tot fins que hem hagut d'anunciar el tancament", exposava Lara Cáceres aquest matí. En aquest temps hi ha almenys un treballador que no ha cobrat les darreres tres nòmines i cap dels dotze empleats ha cobrat el que li pertocaria a l'octubre.
L'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, en una resposta a la pressió de grups com ERC i Junts els darrers dies, insistia que el pagament estava en plena execució i puntualitzava que l'any passat ja va arribar al novembre. Des del gimnàs social aquest dimarts matisaven que això era cert, però que l'any passat se'ls va comunicar que la data d'entrega de la prestació econòmica seria el novembre, sense canvis de data i amb temps per fer previsió. A més, se'ls va dir que aquest any la subvenció municipal arribaria abans, per solucionar el retard que fa que cobrin la prestació del 2023 quan queden dos mesos per acabar l'any. Ara, el Gimnàs Social Sant Pau respira després d'haver salvat in extremis un altre tancament, però espera que això serveixi i que l'any vinent l'Ajuntament aprengui la lliçó. L'objectiu, facilitar l'atenció a un col·lectiu de màxima vulnerabilitat social.