Jane Goodall: «El principal problema del planeta són els humans»

L’experimentada primatòloga imparteix una conferència a Barcelona sobre el tràfic il·legal d'animals salvatges

Publicat el 13 de desembre de 2018 a les 14:20
"El principal problema del planeta terra és la població humana". Així de contundent s'ha mostrat aquest dijous la primatòloga Jane Goodall, molt reconeguda pels seus grans descobriments sobre la conducta dels ximpanzés i missatgera de la pau de l’ONU. Goodall, és a Barcelona, on aquest dijous impartirà al CosmoCaixa una conferencia sobre les amenaces i reptes que ha d’assumir el planeta, així com per conscienciar sobre el tràfic il·legal d’animals salvatges.  
 
Tot i la seva contundència sobre l'efecte dels humans en el medi ambient, Goodall ha matisat, però, en la roda de premsa de presentació de la conferencia, que “cada vegada hi ha més persones que estan conscienciades amb la conservació del planeta i la situació dels animals en perill d’extinció”.
 
Repunt del tràfic il·legal danimals salvatges
 
El tràfic il·legal d'animals salvatges mou entre 8.000 i 20.000 milions d’euros a l'any arreu del món, sent el tercer negoci il·legal de més volum. En els últims anys, segons Goodall, aquestes xifres “han augmentat, sobretot a Àsia i Amèrica, després d’anys d’estancament”. Tot i això, ha considerat que “cada vegada hi ha més suport en aquesta causa”. Goodall creu que si hi ha “sensibilitat i treball per tenir un impacte sobre la demanda d’aquests animals, guanyarem”.
 
Malgrat tot, Goodall ha recalcat que cal més suport de la ciutadania mundial per lluitar contra aquest comerç delictiu: “Estem experimentant la sisena gran extinció massiva. Implicar la gent és vital per posar fi aquest tràfic, perquè sinó els animals salvatges desapareixeran”.
 
El paper dels joves, clau
 
Preguntada per la cimera del clima que acaba demà a Katowice (Polònia), la primatòloga creu que no s’hi han donat “avenços en tots els aspectes necessaris” i ha remarcat el paper que han de tenir els joves en un futur per defensar el medi ambient. “Tan de debò algú parles del poder dels joves. C; cal donar-los acció, perquè poden marcar la diferencia; si no, estarem condemnats”, ha etzibat.
 
Parlant sobre els joves i el futur, Goodall ha volgut deixar clar que el que fem ara afectarà al futur. “Volem fer entendre que quan protegim el medi ambient, també protegim el nostre futur per tots”, ha dit. La científica creu que si hi ha “sensibilització, sobretot en el jovent, i treballem per tenir un impacte sobre la demanada d’aquests animals, guanyarem”.
 
Goodall imparteix aquest dijous a les set de la tarda una conferència titulada “Jane Goodall: 58 anys d’investigació dels ximpanzés a l’Àfrica”, en què parlarà de la situació del medi ambient al món, els seus reptes i amenaces, i de la conscienciació al voltant del tràfic il·legal d’animals

Jordi Portabella, director de la Àrea de Divulgació Científica de la Fundació Bancària La Caixa, ha afirmat que és “un honor” que Goodall sigui a Barcelona. “Dins del projecte Forever Wild (#4EverWild), la nostra convidada i la seva fundació, l’Institut Jane Goodall, volen conscienciar la societat sobre la realitat del tràfic il·legal d’espècies salvatges”, ha explicat.