Josep Baselga dimiteix del centre contra el càncer que dirigia a Nova York

L'oncòleg català no va informar dels vincles que tenia amb farmacèutiques

Publicat el 14 de setembre de 2018 a les 05:57
L'oncòleg català Josep Baselga ha dimitit aquest dijous del centre de recerca contra el càncer Memorial Sloan Kettering que dirigia a Nova York després que el New York Times publiqués que no va informar dels seus vincles amb empreses farmacèutiques en un centenar dels 170 articles científics dels que va ser coautor entre 2013 i 2017.

En una carta enviada al president del centre nord-americà, Craig B. Thompson, Baselga justifica la seva decisió perquè no vol que aquest assumpte sigui "una distracció cap a l'hospital" i el seu "remarcable equip" mèdic i de recerca. "Estic extremament orgullós de treballar al MSK, on junts hem aconseguit enormes fites en la nostra lluita contra el càncer i el nostre esforç ha de continuat ininterrompudament", ha escrit Baselga, que afegeix que assumeix la "plena responsabilitat" de no haver informat sobre aquests pagaments.

D'altra banda, l'oncòleg elogia la feina el Memorial Sloan Kettering i es posa a la seva disposició per a la transició un cop abandoni el seu càrrec. "Espero continuar implicat en la lluita contra el càrrec i seguir tots els avenços del MSK amb gran interès", conclou.

Una investigació feta pel diari nord-americà The New York Times en col·laboració amb ProPublica, una organització de periodisme d'investigació sense ànim de lucre, destapava fa pocs dies que Baselga va ometre el cobrament de milions de dòlars en pagaments de farmacèutiques els darrers anys. Segons l'article, Baselga no hauria complert les normes de divulgació financera establertes per l'Associació Nord-americana per a la Investigació del Càncer quan n'era president. Al mateix diari, Baselga ho va atribuir a un "lapsus de divulgació" que no han estat intencionats sinó que ho va qualificar "d'inconsistències". Així mateix, també es va mostrar disposat a esmenar els 17 articles que s'han denunciat, cosa que ja ha començat a fer i que així continuarà fent, segons explica en la seva carta de dimissió dirigida al president del centre mèdic.

"La meva implicació en diverses farmacèutiques i empreses 'biotechs' i les meves activitats de consultoria van ser reportades i revisades pel MSK", explica el doctor català en la seva carta de dimissió, on especifica que aquesta informació "està àmpliament disponible a tothom i als membres acadèmics de la comunitat d'investigadors a través de diverses fonts".

Des de The New York Times ho il·lustrava amb l'anàlisi positiva que l'investigador va fer el 2017 d'uns assajos clínics patrocinats per Roche que altres científics van qualificar de ''decebedors''. Baselga havia rebut des de 2014 més de 3 milions de dòlars de Roche, on col·laborava com a consultor. Segons The New York Times, la relació de Baselga amb altres empreses és àmplia, perquè a banda de Roche, cita per exemple, el vincle amb Bristol-Myers Squibb o Varian Medical Systems, empresa de la qual n'és director i ven equipament de radiació al mateix Memorial Sloan Kettering.

L'Associació Nord-americana per a la Investigació del Càncer (AACR) preveu prohibir continuar publicant durant 3 anys als autors a qui se'ls descobreix una relació financera entre empreses, si no l'han revelat. Tot i això, segons l'article de The New York Times, la prohibició no està inclosa en la política de ''conflicte d'interessos'' publicada al seu web i s'assegura que cap autor ha estat penalitzat en aquesta línia.

Josep Baselga, que també és president del Comitè Científic del VHIO, va rebre el Premi Internacional Catalunya juntament als també científics Manel Esteller i Joan Massaguer l'octubre de 2016.