La Caixa premia tres projectes socials catalans

Els guardons reconeixen la capacitat d’innovació i transformació social de les organitzacions que contribueixen a una millora efectiva de la vida de les persones a les quals es dirigeixen

Publicat el 31 de maig de 2017 a les 13:12
La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat; el director general de la Fundació Bancària la Caixa, Jaume Giró; el director territorial de CaixaBank a Madrid, Juan Gandarias, i el director corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació Bancària la Caixa, Marc Simón, han lliurat aquest dimecres els Premis la Caixa a la Innovació Social dirigits a entitats socials que en la seva actuació apliquen mètodes innovadors i aconsegueixen transformar de manera efectiva les vides de persones en situació de vulnerabilitat social. 

En total, s'han premiat 10 entitats de tot l'Estat en la tercera edició del guardó, de les localitats de Barcelona, Madrid, Saragossa, Màlaga, Almeria, Granada, la Corunya i Biscaia. A Catalunya han estat premiades tres entitats de la capital catalana: Fundació Privada Ave Maria, Fundació Privada Llars Compartides i LabCoop.

Els projectes guanyadors formen part de les iniciatives seleccionades en sis de les convocatòries 2016 que el Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials de l’Obra Social la Caixa impulsa anualment per oferir suport a les entitats que treballen per donar resposta a les necessitats emergents de la societat. Per això, a més de valorar la innovació i la visió en les problemàtiques socials que aquestes entitats afronten, els premis, dotats de 15.000 euros cadascun, també tenen l’objectiu de reconèixer i difondre els projectes destacats de les convocatòries 2016 i potenciar el seu impacte en la societat. Així, els projectes seleccionats, a més del premi rebut, han rebut, com la resta de projectes aprovats en les convocatòries, el finançament per poder-los dur a terme.

Un total de 327 dels projectes que van obtenir ajudes el 2016 van presentar la seva candidatura als premis. N’han quedat finalistes 50 i 10 n’han estat els guanyadors. A més, s’han atorgat tres accèssits dotats amb 5.000 euros.
 

Un dels projectes guardonats. Foto: La Caixa


Jaume Giró s’ha dirigit a totes les entitats presents: “L’Obra Social la Caixa ens posem al vostre costat, en la recerca de l’eficàcia social, i volem aprendre de cada projecte, premiat o no. Aprendre de com es poden aplicar els vostres models d’actuació a altres llocs, fer de pont per treballar cada vegada més d’una manera més global i integral. Però al mateix temps, basada en cada territori, adaptada a cada localització.”

Els tres projectes premiats de Barcelona

Fundació Privada Ave Maria
AutonoME. Convocatòria de promoció de l’autonomia i atenció a la discapacitat i a la dependència.
Sistema a través del qual es poden conèixer les emocions dels usuaris, persones amb discapacitat, que inclou: programa de reconeixement de trets facials a través del qual es pot determinar l’atenció, el compromís i l’emoció de l’usuari. Maquinària de lectura de neuroplasticitat cerebral a través del qual es mesura aspectes com ara concentració, implicació, interès, entusiasme, afinitat i nivells de relaxació i estrès, entre d’altres. Sensor de resposta de la pell: el càlcul de la conductivitat de la pell permet  desxifrar l’estat emocional de l’usuari. Petita adaptació informàtica per integrar aquesta informació a temps real als sistemes de registre. 

Fundació Privada Llars Compartides
Llars Compartides. Una alternativa d’envelliment digne i autònom. Convocatòria de Promoció de l’autonomia i atenció a l’envelliment, a la discapacitat i a la dependència.
Projecte que millora la qualitat de vida de la gent gran amb l’objectiu d’ajudar els pensionistes que ho necessitin a resoldre per ells mateixos i amb total garantia el problema de l’habitatge i la soledat mitjançant la convivència en un habitatge compartit. El projecte ofereix la possibilitat de viure en una casa adequada a persones grans i autònomes, que, encara que cobren una pensió, no poden accedir a un habitatge accessible i sofreixen aïllament social. 

LabCoop
EnergiaActiva, inclusió social cooperativa per a l’eficiència energètica. Convocatòria d’Inserció sociolaboral.
Projecte que genera una nova via d’ocupació als col·lectius en situació de vulnerabilitat laboral desenvolupant una proposta cooperativa en el sector de l’eficiència energètica i la protecció del consumidor. El treball d’acompanyament s’emmarca en tres dimensions estretament lligades entre elles i bàsiques per al bon inici i desenvolupament de projectes cooperatius: dimensió relacional-organitzativa, dimensió tècnica-econòmica i dimensió societària. Al centre d’aquestes tres dimensions se situarà el treball individualitzat amb aquestes persones per acompanyar-les en els factors que condicionen o dificulten la seva participació en el projecte col·lectiu, a causa del seu perfil de població vulnerable (persones de més de 45 anys, amb més de 30 mesos d’atur continuat, amb alts índexs de privació material segons l’escala europea AROPE). El treball en les tres dimensions interrelacionades entre elles es durà a terme amb un equip multidisciplinari basat en l’experiència emprenedora cooperativista de LabCoop, el coneixement del mercat de l’energia d’Ecoserveis i l’extensa experiència i professionalitat en atenció social d’ABD. 
 

Un dels projectes guardonats. Foto: La Caixa