
La terrassa habilitada a Servei Estació permet una vista gratuïta al darrere de la Casa Batlló Foto: Marina Bou
De fet, aquesta façana gaudiniana ha estat sempre visible des de la terrassa de Servei Estació, on habitualment hi ha l'exposició d'articles de jardí, però fa un parell d'anys l'empresa va voler fer un pas endavant i no només permetre el pas als curiosos, sinó també publicitar-ho. Així, actualment un cartell situat al carrer Aragó convida a entrar al local sota el reclam de veure aquesta façana oculta ja que, segons apunta Elia Andreu, de direcció de recursos humans de Servei Estació, serveix per "oferir una magnífica vista de la Casa Batlló". I esclar, també serveix "per a donar a conèixer l'establiment". De fet, la iniciativa ha permès que Servei Estació ja sigui un nom "en boca dels turistes", de tal manera que la terrassa interior de l'establiment té visites continuadament.
La intenció de permetre aquestes visites ve de lluny, ja que prové de l'embranzida que va donar l'alcalde Pasqual Maragall a la recuperació de les illes interiors de l'Eixample -que ha permès guanyar espai d'ús públic en un districte molt mancat de zones verdes-, però no ha estat fins que s'ha donat per finalitzada la profunda rehabilitació de l'edifici que s'ha optat per publicitar aquest reclam. L'èxit salta a la vista, ja que "sempre hi ha gent a la terrassa, aprofitant per fer fotos des d'un punt de vista diferent al que trobarien sí fessin la visita, i a més de forma gratuïta", assenyala Andreu, al temps que reconeix que la iniciativa també dóna beneficis a la botiga, ja que "així aconseguim que se'ns conegui". L'èxit de la idea es constata no només en el continu degoteig de visites, si no també en que s'ha habilitat "una zona de souvenirs pensant en aquest públic".

Vista del terrat de la Casa Batlló des del terrat de Servei Estació Foto: Marina Bou
La terrassa també permet observar la façana posterior de la casa Amatller, de Josep Puig i Cadafalch, tot i que aquesta té molt menys interès artístic. A més, el mateix edifici disposa des del terrat d'unes vistes excepcionals sobre la terrassa superior de la Casa Batlló. En aquest cas però, no hi ha accés públic, ja que forma part de l'espai d'accés restringit als treballadors de l'empresa.
Un establiment reflex de la història barcelonina
Servei Estació és un gran magatzem multiproducte dedicat principalment a la ferreteria, el bricolatge i l'equipament de la llar situat al carrer d'Aragó. Al llarg de la seva trajectòria ha viscut en primera persona els avatars de la història de Barcelona. Va ser inaugurat el 1930 sota el nom de Service Station, seguint el model de les benzineres dels Estats Units, combinant el subministrament de carburants amb la venda de material i taller de reparacions.

Secció de souvenirs habilitada per a turistes Foto: Marina Bou
Aquell Service Station va ser col·lectivitzat durant la Guerra Civil i amb l'arribada del franquisme es va veure obligat a espanyolitzar el seu nom en compliment de l'ordenança del 15 de maig de 1940 sobre rètols i noms que ordenava la supressió dels estrangerismes, passant a nomenar-se oficialment Servicio Estación. Al mateix temps es va reorientar el negoci, entrant en el sector de la ferreteria i més tard en els productes de plàstic.
Als anys setanta, amb una oferta cada cop més àmplia de productes a la venda i amb una dona com a directora general -una situació pionera a l'Estat-, Servicio Estación va acollir l'arribada de la democràcia amb la catalanització del nom, d'ara endavant Servei Estació i l'obertura de sucursals a l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Girona. Després d'una profunda renovació de l'edifici, el 2007 va rebre el Premi FAD (Foment de les Arts Decoratives) i el 2010, l'ajuntament va atorgar-li el premi al Millor establiment comercial de la ciutat, lliurat per l'alcalde Jordi Hereu.