La cinquena jornada de vaga al metro obliga a regular l'acumulació de passatgers

L'aturada ha tingut un seguiment entre el 90% i el 95%, segons els sindicats, i el passatge s'ha reduït un 30% | Les negociacions del conveni segueixen sense donar resultat i aquest dimarts tindrà lloc una nova reunió entre les parts

Publicat el 29 de maig de 2017 a les 09:48
Actualitzat el 29 de maig de 2017 a les 20:11

Metro de Barcelona. Foto: Adrià Costa


El metro ha viscut per cinquè dilluns la vaga del treballadors. A primera hora els passatgers s'han tornat a acumular a les andanes davant les freqüències de pas més espaiades dels combois, que han funcionat al 40% (57 en total), com a la franja de quatre a sis de la tarda. Per això Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha fet al matí regulacions intermitents als enllaços de La Sagrera i Sagrada Família de la línia 5 per motius de seguretat. A la tarda, el tram central de la mateixa línia anava carregat, i s'han fet regulacions a la Diagonal i a l'estació de Barceloneta de la línia 4.

Al matí, el nombre d'usuaris ha disminuït un 29%, segons dades de TMB (el passat dilluns 22 de maig la reducció de passatge va ser del 26%). A la tarda, ha baixat un 30%. El seguiment de la protesta ha estat d'entre el 90% i el 95%, segons han informat a l'ACN fonts del sindicat CCOO. Pel que fa a la UGT, també ha xifrat el seguiment en el 95%. La companyia ha recordat que les freqüències de pas es poden veure alterades més enllà de les hores de vaga per les maniobres de retirada i incorporació dels trens.

TMB va reiterar la setmana passada que els serveis mínims serien "insuficients" per absorbir la demanda, en especial a la franja de matí, i va emplaçar els usuaris a buscar sistemes alternatius de transport. La pròxima aturada està prevista per a les quatre de la tarda i s'allargarà fins a les sis, amb uns serveis mínims del 40%.

Una proposta que permeti un acord

D'altra banda, fonts sindicals han explicat que aquest dimarts hi ha una nova trobada prevista de mediació al Departament de Treball i han expressat el seu desig que les dues parts assoleixin un acord ja que significaria que "hem aconseguit més o menys el què reclamem" però també, ha afegit, que "la ciutadania deixi de partir molèsties". "També som conscients que afecta els usuaris", han assegurat.

També des de la UGT s'ha remarcat que esperen que, amb la nova reunió, la direcció aporti una proposta "que s'ajusti a les reclamacions de la part social", i que"permeti salvar les principals diferències" que han motivat les aturades parcials els dilluns no festius.

Les aturades s'han de repetir cada dilluns laborable fins que els treballadors no considerin que la negociació del conveni col·lectiu amb la direcció de l'empresa s'ha desbloquejat. La direcció de TMB ha reclamat als sindicats del Metro de Barcelona que portin ja a l'assemblea de treballadors la darrera proposta de conveni col·lectiu que ha fet l'empresa. Segons l'empresa, els principals punts de desacord actualment són l'increment salarial, la vigència del conveni i el personal que caldria incorporar al nou sistema de torns.

Els sindicats també van xifrar en més del 90% el seguiment entre els treballadors de les quatre jornades de vaga prèvies (tots els dilluns des del 24 d'abril, excepte l'1 de maig perquè era festiu). La protesta de la plantilla del Metro de TMB va ocasionar en totes les ocasions aglomeracions a les andanes i que els combois circulessin més plens de passatgers del normal en un dia laborable, ja que les freqüències de pas es van eixamplar fins al voltant dels deu minuts a les hores punta.

Negociacions sense resultat

El conflicte laboral del metro de Barcelona segueix sense solució. Els empleats ja havien anunciat fa dies que seria indefinida tots els dilluns no festius mentre durin els "incompliments" de TMB i no s'acordi un nou conveni col·lectiu que considerin satisfactori.

La nova jornada d'aturades manté els horaris i els serveis mínims de les anteriors convocatòries. Circularan el 40% dels trens de 7.00 h a 9.00 h i de 16.00 h a 18.00 h, i el 20% de 20.30 h a 22.30 h. Els intervals de pas oscil·len entre els 8 i 10 minuts a primera hora entre les línies 1 i 5, fins a entre 32 i 44 minuts en aquestes mateixes línies entre les 22.00 h i les 22.30 h, segons les estimacions de TMB.
 

Serveis mínims per a la vaga del metro d'aquest dilluns. Font: TMB


La direcció va apuntar el divendres en un comunicat que les diferències amb el comitè se centren amb els increments salarials, la vigència del conveni i l'organització de la plantilla. Els representants dels treballadors, més enllà de les exigències laborals, reclamen que "la direcció i l'Ajuntament canviïn el seu discurs acusatori vers la plantilla, generador d'una major crispació entre els usuaris".

Agressions a treballadors

La nova jornada de vaga es produeix una setmana després de la darrera, en la qual es van produir dues agressions a treballadors del metro per part de passatgers crispats per la vaga. Això va motivar fins i tot una nova aturada de les negociacions del conveni, cosa que només es va desbloquejar un cop la direcció de TMB, encapçalada per la regidora Mercedes Vidal, va condemnar els fets. Vidal va titllar d'"inadmissible" el fet que es produeixin agressions.

De fet, i segons els sindicats, ja s'han produït un total de quatre agressions físiques contra treballadors des de l'inici de la ronda d'aturades. Pel que fa a les dues del dilluns passat, una agent d'atenció al client que conduïa un tren no inclòs en els serveis mínims a l'estació de Vall d'Hebron va ser increpada pels passatgers cap a les 20.30 h.

Uns minuts més tard, a l'estació del Carmel, un passatger va agredir un altre agent d'atenció al client amb les mans i un bastó. La intervenció d'altres usuaris, entre els quals un vigilant de seguretat fora de servei, va permetre posar l'agressor a disposició dels Mossos d'Esquadra. En tots dos casos els treballadors van ser atesos pels serveis mèdics.