
Un cotxe de bombers sortint del parc Foto: ACN Busoms E.
La direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament ha descartat l'existència d'irregularitats en les darreres oposicions al cos de bombers en el marc de les quals una cinquantena de candidats es van mobilitzar per denunciar manca d'igualtat d'oportunitats en la prova de circulació.
Des de la direcció general, asseguren que aquesta desigualtat no és possible ja que no es veu reflectida en les notes dels aspirants. "Es pot afirmar que no existeixen unes puntuacions mitjanes per dia ascendents des del primer dia de realització de la prova fins a l'últim, ni tampoc entre els grups del mati o de la tarda". I afegeixen que "les quatre millors puntuacions són totes del primer dia" mentre que "els majors percentatges d'errors es troben en els dies tercer i quart i no pas en el primer i segon".
Aquests fets anirien en contra del motiu de queixa de 50 opositors, que van al·legar que un grup de candidats va gravar el primer torn de la prova de circulació realitzada entre els dies 14 i el 17 de juliol. "Això els va donar un gran avantatge per als dies següents, perquè la prova consisteix en circular per un pàrquing i ells ja en coneixien tota la senyalització i recorregut", va explicar a NacióDigital un dels aspirants que se sentia perjudicat.
Malgrat tot, Pablo Castro, de la COS - Bombers pel Canvi, desconfia de les dades de la direcció general. "Hi ha exàmens durant quatre dies però la nota de circulació no s'entrega fins al quart dia", detalla, motiu pel qual lamenta que "no hi ha traçabilitat ni transparència sobre els resultats".
Canvi de lloc per "millorar"
A banda de tot el que té a veure amb les puntuacions, la direcció general també argumenta que l'examen es va dur a terme a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, a Mollet del Vallès, "un recinte tancat al qual no tenia accés ningú que no fos candidat" però que "en ser un lloc públic d'accés lliure no es pot impedir que des de fora es pugui veure el circuit".
"Les proves abans es feien en una instal·lació privada on el circuit també és visible i on, a més, les escoles que preparen els candidats podien llogar l'espai", recorden des de la direcció general. Justament aquesta situació és el que "es va voler millorar". "Ningú podia conèixer l'itinerari i tampoc es donava prioritat a les escoles ni als alumnes que podien pagar els preus de les pràctiques", assenyalen.
Castro, tanmateix, creu que la comparació entre els dos llocs no és adient. "En el primer lloc es preparaven les proves de maniobres com l'aparcament, la pujada en rampa o el canvi de sentit, que tenen una taula de puntuacions ben coneguda i, per tant, l'impacte d'haver presenciat o preparat la prova amb antelació és menor", opina. "En aquest cas, la circulació és una prova nova d'aquest any i no es va donar a conèixer la llista d'elements avaluables", lamenta tanmateix.
Sobre això, la direcció general destaca que l'examen es basava en el codi de circulació. "S'entén que com qualsevol ciutadà quan va a la prova de conducció no se li especifica que ha de posar-se el cinturó de seguretat o revisar el retrovisor", defensen. Castro, per contra, considera que "donar una volta de 360 graus al camió per revisar el seu estat" no és una norma tan òbvia i creu que les oposicions haurien de consistir en proves "totalment objectives".