La Fundació Esclerosi Múltiple celebra els seus 25 anys al Liceu

Aquesta malaltia afecta 7.000 persones a Catalunya

Publicat el 17 de novembre de 2014 a les 09:40

El president de la Generalitat, Artur Mas ha presidit aquest diumenge l'acte de commemoració dels 25 anys de la FEM. Foto: ACN


Celebració d'alt nivell de la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) per commemorar els seus 25 anys d'història. El Gran Teatre del Liceu ha acollit aquest diumenge un concert que ha reunit 2.000 persones i que ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, entre d'altres autoritats. La FEM treballa des del 1989 en l'atenció i suport a les persones que pateixen aquesta malaltia neurodegenerativa així com en la millora de serveis assistencials i impuls en la recerca per un tractament eficaç. Es calcula que actualment hi ha uns 7.000 afectats a tot Catalunya.

En l'acte s'ha homenatjat totes aquelles persones que al llarg d'aquests 25 anys han col·laborat amb la FEM per millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple i ha consistit en un concert amb repertori de Mozart a càrrec de l'Orquestra UNESCO de Barcelona, dirigida per Gonçal Comellas, i la Coral Polifònica de Puig-Reig, amb la presència de la soprano Begoña Alberdi. Al llarg del concert, s'ha interpretat la Simfonia 41 i el Rèquiem de Mozart. A més, s'ha estrenat la versió lírica de l'himne del 'Mulla't' i s'ha projectat un vídeo de la tasca feta per la FEM al llarg d'aquests 25 anys. 

El recital ha servit també per recaptar 60.000 euros bruts que es destinaran al funcionament dels serveis assistencials que ofereix l'entitat. En la seva intervenció, la presidenta de la FEM, Rosamaria Estrany, ha recordat els inicis de la Fundació quan s'emmirallava als països del nord d'Europa on ja hi havia serveis per a persones amb EM. "Han estat molts anys de treball constant, per avançar en la normalització social d'aquesta malaltia, per aconseguir recursos, per anar implementant serveis", ha reblat i ha reconegut que actualment la fundació ha superat "el somni de fa 25 anys". No obstant això, també ha deixat clar que cal "continuar treballant per afrontar els reptes actuals de la malaltia".

Per la seva banda, Artur Mas ha agraït la trajectòria i la feina feta per la FEM i s'ha mostrat convençut que la seva existència "era impensable" fa 25 anys. Ha reconegut que, en aquells moments, quan va néixer l'entitat a finals dels 80 "es va haver de construir un jardí sobre un desert, perquè no hi havia pràcticament res", i ha afirmat que avui s'ha aconseguit convertir-lo en "un jardí florit, perquè hi va plantar llavors".

L'aniversari de la FEM al Liceu ha comptat amb la presència de diverses autoritats, a banda de la del president Mas, de la presidenta de la Cambra Catalana, Núria de Gispert; l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; la consellera de Benestar Social, Neus Munté i el conseller de Salut, Boi Ruiz, entre d'altres. 

Una evolució solidària

Al llarg dels seus 25 anys de vida, la FEM ha dedicat tots els seus esforços a donar suport a la neurorehabilitació de les persones amb Esclerosi Múltiple a través de la seva xarxa d'hospitals de dia, formada per un equip de 58 professionals que fan possible 22.771 atencions anuals. La FEM ha estat impulsora juntament amb el CatSalut, l'Institut Català de la Salut i el Departament de Salut del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), centre de referència europeu a nivell de recerca, diagnòstic, atenció i docència. 

La FEM té com a una de les seves principals prioritats la inserció laboral de les persones afectades. En aquest sentit, ofereix 1.651 atencions anuals en serveis d'orientació laboral i compta amb un Centre Especial de Treball (FEM-CET) que integra de forma estable 80 persones amb discapacitat. En aquest temps, a més, ha dut a terme més de 23.000 accions de voluntariat. Una de les accions més conegudes de la FEM és la campanya 'Mulla't' en què els milers de participants es capbussen simultàniament a l'aigua com a senyal que es "mullen" i es solidaritzen amb els afectats d'esclerosi.