La Generalitat alerta de la manca d'espai per celebrar enterraments musulmans

El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa recomana l'adequació dels cementiris a la pluralitat confessional

  • Feligresos a missa, a la parròquia de Sant Pau de Tarragona, amb mascaretes i mantenint distàncies en els bancs. -
Publicat el 25 d’octubre de 2021 a les 19:28
El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa ha presentat aquest dilluns el document La dignitat en les atencions funeràries a Catalunya, on exposa que la pandèmia ha evidenciat la manca d'espais per enterrar els difunts de la comunitat musulmana present a Catalunya. Aquesta és "la més evident" de les mancances detectades en el reconeixement de la diversitat de creences en l'atenció funerària.

En l'informe presentat aquest dilluns, l'ens, integrat en el departament de Justícia, presenta una guia amb els reptes pendents per millorar "la dignitat" al voltant de la mort. Entre les recomanacions que s'hi plantegen, destaquen l'adequació de cementiris a la diversitat religiosa actual i la intenció de reduir la repatriació de cossos en pro dels enterraments al territori català.

En el document, s'insta a empreses funeràries, comunitats religioses i ajuntaments a respectar la diversitat religiosa i cultural en l'atenció funerària. L'origen del document neix de la crisi de la Covid, que no va permetre als ciutadans "la possibilitat d’acomiadar-se dignament d’aquelles persones que havien mort", segons ha assegurat el president del consell, Francesc Torralba. "La pandèmia ha accelerat la presa de consciència sobre les mancances de la nostra societat i la diversitat religiosa que existeix a Catalunya no està prou reflectida en els serveis funeraris", ha avisat Joaquim Clavaguera, secretari general del Departament de Justícia.

Jordi Moreras, membre del consell, ha parlat de dignitat i ha destacat que no només és important morir dignament "d’acord amb les conviccions de cadascú" sinó que la dignitat és també "disposar de la possibilitat que les persones puguin viure el dol, acomiadar-se i recordar" el difunt. Per aconseguir-ho, explica, cal garantir que el procés d’acomiadament sigui igual de digne per a tothom, sense tenir en compte la religió. "El respecte a la manera com cada religió s’acomiada dels seus morts també és riquesa d'un país", ha assenyalat el president del consell.