Societat

La Generalitat i Barcelona xoquen per la reserva del 30% per a habitatge públic

L'Alcaldessa, Ada Colau, acusa Territori i Sostenibilitat de "rebaixar" el text aprovat a Barcelona i la tinent d'alcaldia Janet Sanz assegura que el motiu del desacord és la retroactivitat

ARA A PORTADA

Publicat el 21 de novembre de 2018 a les 15:54
Aquest dimecres la subcomissió d'Urbanisme havia d'aprovar l'obligatorietat dels promotors immobiliaris de reservar el 30% de les noves construccions a habitatge públic. La mesura es va aprovar al ple de Barcelona però avui l'Ajuntament i la Generalitat han topat i finalment la reunió s'ha suspès. El motiu, segons la tinent d'alcaldia Janet Sanz, per la negativa del Govern a dotar la mesura de retroactivitat.

D'una banda, el consistori vol que la reserva d'habitatge públic afecti a aquells solars  adquirits des de l'1 de gener des del 2016, mentre que la Generalitat no voldria aplicar aquesta retroactivitat, segons Sanz. 

Per tot plegat, Colau ha acusat la Generalitat de voler "rebaixar" el text aprovat al ple i ha assegurat que la mesura és urgent. Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha argumentat a través d'una piulada que la proposta "ha de ser tècnicament i jurídicament impecable abans de poder-la portar a aprovació definitiva" Un posicionament que no ha convençut Colau. L'alcaldessa ha respost, també a través de Twitter i ha demanat "respecte a la sobirania municipal" i no cedir davant del "lobby immobiliari".

De fet, Colau ha qualificat d'"inacceptable" la revisió del text que pretén fer la Generalitat i ha justificat així la seva absència en la votació d'avui. Segons l'alcaldessa, de la validació de l'acord del ple Barcelona ha rebut 234 peticions de llicències d'obra major i 157 certificats d'aprofitament urbanístic. Unes dades que per a Colau són "ocasions perdudes" per incrementar l'habitatge públic a la ciutat. 

Les entitats pressionen

Mentrestant, les entitats i organitzacions en defensa del dret a l'habitatge han reclamat que la mesura es ratifiqui amb "urgència". En aquest sentit, la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona, Lucía Delgado, ha assegurat que "no hi ha volta enrere".

"No podem demorar més l'aprovació, hi ha vides en joc", ha advertit Delgado, que ha recordat que la llista d'espera per a un habitatge social a la ciutat puja fins a les 36.000 persones, 2.500 de les quals estan en situació d'emergència. 

La pròxima subcomissió d'Urbanisme està programada per al 5 de desembre i Calvet s'ha compromès a convocar una reunió amb l'Ajuntament la setmana que ve per "abordar aspectes tècnics".