
El regidor barceloní Agustí Colom i el conseller Jordi Baiget, aquest dimarts Foto: ACN
La inspecció de la Generalitat actua des de l'any 2012 per detectar ofertes turístiques il·legals. El resultat d'aquesta actuació s'ha traduït en la regularització de 330.500 places sense llicència, segons Jordi Baiget, conseller d'Empresa i Coneixement. El Govern estima que aquestes places suposen el 66% de l'oferta il·legal turística que hi ha a Catalunya.
Segons Baiget, s'han regularitzat 57.497 habitatges d'ús turístic (HUT) il·legals –com es denominen formalment els pisos turístics- i 235 d'establiments d'apartaments turístics, els quals sumen les 330.500 places, si bé el gruix més important correspon als pisos turístics.
Un dels focus d'actuació contra l'oferta il·legal és la ciutat de Barcelona, on la col·laboració entre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona ha acumulat resultats positius però que a partir de la signatura aquest dimarts d'un conveni contra els allotjaments il·legals es preveu que s'obtinguin millors resultats.
El regidor d'Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha destacat que aquest conveni ''formalitza'' la feina feta aquests últims cinc anys i suposa ''un senyal ''inequívoc, ferm i contundent'' del compromís per acabar amb la il·legalitat en el sector turístic.
La Generalitat té competències plenes en matèria d'inspecció en el sector turístic però l'Ajuntament de Barcelona, fruit de la seva singularitat a partir de l'aprovació de la Carta Municipal, les té en matèria d'inspecció a la ciutat.
A partir d'aquesta realitat jurídica, des de l'any 2012 la direcció general de Turisme i l'Ajuntament de Barcelona ja han col·laborat en la lluita contra l'oferta turística il·legal. La inspecció de la Generalitat traslladava, i trasllada, els expedients d'inspecció als equips municipals i aquests executen les actuacions corresponents davant les ofertes il·legals.
Conveni amb Barcelona
De l'experiència de col·laboració entre aquestes dues administracions, aquest dimarts el Govern i l'Ajuntament han signat un conveni per constituir la Comissió d'Allotjament de la ciutat de Barcelona. Aquesta comissió servirà per fer més eficaç aquesta col·laboració de les inspeccions, intercanviar més informació i obtenir ''més seguretat jurídica'' per part de les administracions en la lluita contra l'oferta turística il·legal.
Colom ho explica dient que a partir d'aquest conveni es ''formalitza'' una col·laboració mantinguda des de fa cinc anys i s'envia al sector un ''senyal inequívoc, ferm i contundent'' del compromís de les administracions en la lluita per acabar d'una vegada per totes amb la irregularitat del sector turístic a Catalunya i en concret a Barcelona.
El conveni dona més ''seguretat jurídica'' a les administracions implicades en aquesta persecució contra l'oferta il·legal.
A partir de la signatura del conveni, l'Ajuntament mantindrà l'activitat inspectora a la ciutat i comptarà amb la col·laboració del Govern que, en cas de detectar alguna oferta il·legal, traslladarà la informació obtinguda de manera automàtica a l'Ajuntament.
Baiget ha manifestat que aquesta lluita contra els allotjaments i apartaments il·legals ''implica'' a totes les administracions perquè es tracta de garantir una oferta turística de qualitat i evitar impactes negatius o ''externalitats negatives'' a la resta de ciutadans que han de conviure amb el turisme.