La Generalitat vol impulsar una normativa per regular el lloguer a turistes

L'arrendament d'espais de la pròpia llar haurà de ser per períodes de curta durada i sense limitació anual

Publicat el 02 d’agost de 2017 a les 11:22

Vistes de Barcelona des del Mirador de l'Alcalde Foto: Jordi Jon Pardo


La Generalitat considera que cal regular el lloguer d'habitacions de la residència habitual en l'oferta turística. Així, vol crear la figura de la "llar compartida", que tindria com a requisits l'empadronament en l'habitatge on es realitza l'activitat, la cèdula d'habitabilitat vigent, l'oferta d'un nombre màxim de places i estar inscrita al Registre de Turisme de Catalunya.

Segons fonts del Departament d'Empresa i Coneixement, el lloguer de les habitacions haurà de ser per períodes de curta durada i sense una limitació anual. D'aquesta manera, el Govern es proposa regular un model que ja s'està duent a terme a través de plataformes com Airbnb. És una de les conclusions de l'informe sobre economia col·laborativa que el Govern preveu presentar entre finals d'agost i principis de setembre.

L'informe del Departament és un "primer pas" per abordar l'economia col·laborativa i de plataformes a Catalunya i "encaixar-la" dins l'activitat econòmica del país. Està pràcticament enllestit i la previsió és que passi pel Consell Executiu del Govern a finals d'agost o principis de setembre.

El document caracteritza l'economia col·laborativa com un concepte paraigua que engloba molts noms que descriuen alhora un conjunt d'agents, models socials i de negoci que tenen en comú la utilització de les tecnologies digitals, amb la finalitat que l'oferta i la demanda convergeixin prescindint dels intermediaris tradicionals.

A mesura que el fenomen evoluciona, apareixen noves fragmentacions o classificacions del concepte, que van des de l'economia col·laborativa entesa com a relació entre particulars iguals fins a les anomenades economies d'accés o sota demanda.

Fruit d'aquest treball, s'ha pogut començar a identificar les eines per treballar en l'encaix de les economies de plataforma en l'activitat econòmica del país. En el cas de les polítiques turístiques, la principal novetat és l'allotjament turístic, un dels àmbits, segons subratlla el Departament, on l'economia col·laborativa té una incidència més rellevant, tant des del punt de vista econòmic com social.

Definició de "llar compartida"

El Departament defineix l'activitat de "llar compartida" com aquella modalitat d'allotjament turístic no professional consistent en compartir l'habitatge principal (domicili habitual i permanent) per períodes de curta durada sense limitació anual. Així, es demana la seva tipificació normativa diferenciada dels habitatges d'ús turístic i es fa una proposta d'actuació per encaixar-la de manera coherent en el marc de la política turística de Catalunya.

En aquest sentit, el Departament proposa una regulació de la "llar compartida", que tindria com a requisits l'empadronament en l'habitatge on es realitza l'activitat, la cèdula d'habitabilitat vigent, un màxim de places ofertes i estar inscrita al Registre de turisme de Catalunya.

Segons el Departament, la regulació de l'activitat turística de l'allotjament turístic ha de ser integral per fer-la sostenible perquè es mantingui la qualitat de la destinació Catalunya, es puguin adequar les actuacions en cada territori i perquè es garanteixi una competència lleial.

Una anàlisi de la regulació internacional d'aquest fenomen permet comprovar que arreu d'Europa la "llar compartida" consisteix en estades curtes per motivació turística, que es diferencia el lloguer sencer d'un habitatge secundari i el d'habitacions en l'habitatge habitual, que s'estableixen requisits administratius a l'activitat i que l'autoritat municipal és qui estableix una ordenació concreta de l'activitat i en fa el control.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha avisat que el Govern serà exigent amb les plataformes que incloguin aquest model en la seva oferta, sobretot en relació a les seves obligacions i a la seva contribució fiscal, i ha assegurat que "si no fos així, no hi tindrien cabuda", segons ha dit a l'Ara i ha pogut confirmar l'ACN de fonts del Departament d'Empresa.

L'objectiu és que la normativa s'inclogui en un nou projecte de decret de reglament de turisme, pel qual es regularà l'habitatge d'ús turístic cedit per habitacions. De fet, el Departament ja està redactant aquest nou projecte, que el Departament preveu que s'acabi a l'octubre. El document afegeix que es crearà una interacció amb les administracions municipals, que seran les que adaptaran l'activitat a la seva realitat territorial a través de les seves ordenances.

El text també preveu establir procediments sancionadors en cas d'incompliment de la normativa "amb l'objectiu de guanyar en efectivitat" i, en aquest sentit, es dotarà als ajuntaments de la mateixa capacitat sancionadora que la Generalitat.