Societat

La Plataforma en Defensa de l'Ebre alerta d'una nova etapa de lluita

S'ha convocat aquest dissabte a Tortosa una reunió de treball amb experts per planificar l'estratègia per a una "etapa dura"

ARA A PORTADA

Publicat el 14 de desembre de 2016 a les 08:30
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) alerta de l'inici d'una nova etapa de lluita social en resposta a les polítiques hídriques del govern espanyol i de les maniobres del Govern català en l'impuls del canal Segarra-Garrigues i la interconnexió de xarxes internes. Per aquest motiu, la plataforma ha convocat aquest dissabte a Tortosa una reunió de treball amb experts, entre els quals es trobaran persones del món científic, judicial i activistes, per planificar l'estratègia contra l'adveniment d'una "etapa dura" contra les Terres de l'Ebre.

Segons han exposat els antitransvasistes en una roda de premsa celebrada aquest dimarts a la tarda, el govern espanyol vol impulsar un nou Pacte Nacional de l'Aigua, amb el suport de C's i l'abstenció del PSOE. Un full de ruta que la PDE considera que "és un requisit previ a un nou Pla Hidrològic Nacional, on es torna a la política de transvasaments i embasaments". "Un document que s'aprova malgrat que la Comissió Europea està damunt del govern estatal demanant la revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre i qüestionant tota la planificació hidrològica", ha manifestat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.

En aquest sentit, 39 ONG de tot l'Estat -entre les quals la PDE, la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, SEO/BirdLife i WWF- ja han signat un manifest que rebutja la política hídrica del govern espanyol i en el que exposen que "el pacte de l'aigua obrirà la porta a futurs transvasaments de l'Ebre, el Duero, el Tajo o el Guadiana", i critiquen la "irresponsabilitat institucional" del govern estatal.

Les crítiques de la PDE també han anat dirigides aquest tarda cap al Govern català a qui acusa d'actuar "amb mala llet". "Mentre es parla del suport a les Terres de l'Ebre i de defensa del delta, se segueix tirant endavant el canal Segarra-Garrigues, un canal cada cop menys justificat", ha lamentat Tomàs. Així, la PDE ha denunciat que des de fa uns dies el canal abasteix una trentena de poblacions catalanes, sis de les quals pertanyents a les conques internes del país. "Mentre es dóna un missatge públic de suport, per l'altre costat, a fets consumats, implanten el transvasament de l'Ebre a través del Segre- a Barcelona", ha explicat el portaveu.

Així, segons la PDE, "es genera una situació en la qual si la PDE segueix en contra del Segarra-Garrigues es pot produir un conflicte territorial que de cap manera volem promocionar", asseguren. "El conseller Rull va dir que aquest és un projecte de país. Per a nosaltres, si el Segarra Garrigues és un projecte de país, estem parlant de països diferents”, han reblat.

A tot això, se li ha de sumar, segons la PDE, els moviments transvassistes que continuen vius a Múrcia i Alacant. Per tot plegat, preveuen que el 2017 serà "una etapa de confrontacions".

La trobada amb experts convocada per a aquest dissabte se celebrarà a la seu del Col·legi d'Arquitectes de Tortosa. Allà es planificarà l'estratègia de la PDE en quatre àmbits: l'ambiental, el judicial –en la vessant espanyola i europea-, el social, per "planificar possibles mobilitzacions" i, per últim, l'estratègia en l'àmbit polític.