Negociació al límit. Aquesta és la situació en la qual es troba la regulació dels preus del lloguer que s'ha de votar aquest dimecres a la tarda al ple del Parlament. L'escull continuen sent les esmenes presentades per Junts per Catalunya (JxCat), a les quals el conseller de Territori, Damià Calvet, fa costat de manera íntegra i que han estat damunt la taula de la reunió que han mantingut aquest vespre el Sindicat de Llogaters amb els grups que fan costat a la iniciativa, que són -a banda de JxCat- ERC, els comuns i la CUP. Segons diverses fonts consultades per NacióDigital, el més probable és que les converses s'allarguin fins a l'hora de la votació, ja en la sessió de tarda. La reunió ha acabat al voltant de les 22h sense cap acord. El Sindicat de Llogaters ha carregat amb duresa contra Junts per Catalunya a través d'una piulada.
La jornada ha estat marcada per l'última proposta que ha plantejat el Sindicat de Llogaters. Es basa en què els propietaris que ingressen 1,5 vegades l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) gaudeixin d'excepcions a l'hora de limitar els preus. Aquests propietaris no estarien obligats a rebaixar les quotes de lloguer si es troben per sobre de l'índex de referència de la Generalitat. En canvi, l'índex sí que representaria un topall en cas que el preu de lloguer actual estigui per sota i el vulguin apujar. El topall d'ingressos plantejat pel sindicat representa ingressos de 853 a 1.138 euros en el cas d'un nucli familiar unipersonal, en funció de la zona de Catalunya on visqui. Aquí es pot consultar la taula completa i aquí les zones a les quals fa referència.
En les esmenes presentades, JxCat plantejava que el topall fos equivalent a 5,5 vegades l'IRSC. En aquest cas la renda oscil·laria entre els 3.130 i els 4.173 euros. La proposta del sindicat recull que a l'hora de quantificar els ingressos s'inclogui dins la renda els beneficis que reporta el lloguer dels immobles. La proposta també planteja la possibilitat que els propietaris puguin fer pujades "moderades" del lloguer en cas d'obres de millora. "No estem parlant de manteniment, sinó de millores substancials en l'habitabilitat o d'eficiència energètica", sosté Jaime Palomera, portaveu del sindicat, que aquest dimarts també s'ha reunit amb Carles Puigdemont de forma telemàtica.
[noticiadiari]2/208297[/noticiadiari]
Pel que fa a la resta de grups impulsors de la mesura, ERC ha assegurat que donarà suport a qualsevol nova proposta que compti amb l'aval de JxCat, els comuns, la CUP i el Sindicat de Llogaters. Els anticapitalistes també donen suport a la proposta del sindicat, mentre que fonts dels comuns expliquen que el grup parlamentari encara l'està estudiant. El discurs oficial de JxCat passa per assenyalar que es busca un "punt mig", tot i que de moment es mantenen les esmenes presentades. Fonts governamentals assenyalen que compten amb el suport de Calvet, conseller de Territori -departament del qual depèn habitatge-, que no veia amb bons ulls el redactat inicial de la proposta.
Les mateixes fonts assenyalen, en tot cas, que Territori ja no participa en les converses, i que la posició la defensen des del grup parlamentari. Una de les derivades d'aquest ple, a banda, és què votaran els diputats del PDECat, que estan encara enquadrats dins del grup parlamentari de JxCat malgrat la trencadissa de la setmana passada i l'expulsió del Govern. Fonts del partit assenyalen que decidiran el sentit del vot aquest dimecres i donen per fet que, al llarg de les properes setmanes, faran evidents posicionaments diferents tant al Parlament com al Congrés dels Diputats.
De la majoria àmplia a l'autoesmena
La proposta que el Sindicat de Llogaters ha fet pública aquest dimarts és l'últim capítol del recorregut que ha tingut la proposició de llei des que va ser registrada al Parlament. Un registre fet amb la majoria àmplia que representen JxCat, ERC, comuns i CUP, que va quedar escapçada amb la marxa enrere del grup postconvergent.
Dies després d'anunciar l'acord, JxCat va presentar vuit esmenes per rebaixar el contingut de la mesura. Entre altres mesures plantegen que es puguin apujar les quotes de lloguer que estiguin per sota de l'índex de preus de la Generalitat, mentre que l'acord inicial prohibia apujar el preu en qualsevol nou contracte. JxCat també defensa que els propietaris puguin apujar el preu fins a un 20% si renoven totalment les instal·lacions, substitueixen tots els tancaments exteriors, renoven totalment cuines i banys, i fan altres tipus de reformes a l'interior. Cadascuna d'aquestes intervencions a l'immoble permetria apujar un 5% l'arrendament.
La regulació dels lloguers s'aboca a una negociació parlamentària al límit
Les reunions d'última hora entre el Sindicat de Llogaters i els grups per debatre les esmenes de JxCat acaben sense acord, però les converses continuaran fins a l'hora de la votació
Ara a portada
Publicat el 08 de setembre de 2020 a les 18:40
Et pot interessar
-
Societat La demanda de cursos C1 de català per a estudiants i docents de la UPF es duplica en un any
-
Societat Així seran les noves màquines de venda de bitllets al metro de Barcelona
-
Societat Un menor en estat greu després de ser atropellat per un taxi a Nou Barris
-
Societat Si reps un SMS de la Seguretat Social no hi facis clic: pot ser una estafa