Un coixí que ens desperti suaument al matí amb una lluminositat especial; la caputxa d'una dessuadora que canviï de color segons el nostre estat d'ànim; carregar el mòbil des de la butxaca de la camisa; o un sofà que s'il·lumini en funció del nostre moviment. Aquests són alguns exemples de wearables (o indumentària tecnològica), encara prototips però que aviat poden ser realitat.
El sector de la roba intel·ligent es va posicionant per fer la vida més pràctica, tant per solucionar problemes de salut com per fer més útil la indumentària professional o les peces esportives. S'han fet proves amb uniformes de policia que contenen materials conductors per generar llum en situacions de foscor i s'han fabricat mallots de ciclistes calefactors que poden resistir temperatures de menys de 10 graus, mantenint les prestacions de lleugeresa i flexibilitat.

Mallots tèrmics per resistir baixes temperatures
Els experts calculen que les oportunitats del sector dels teixits intel·ligents faran que les vendes passi dels 9,7 milions d'euros obtinguts el 2013 a tot el món –5,2 milions només als EUA-, a 135 milions el 2018 i en el qual el centre tecnològic Eurecat està impulsant la recerca per ajudar a la recuperació de la indústria tèxtil catalana.
Una de les mesures ha estat posar en marxa la iniciativa Reimagine Textile, una xarxa de col·laboració que connecta els principals agents per posicionar Catalunya com a referent en la que s'anomena la nova revolució del tèxtil, impulsada pels nous materials, processos de producció i canals, la proliferació de dades, dispositius i sensors i la hiperconnectivitat.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vt1K4TIdUbw[/youtube]
Miquel Soler Luque, enginyer tècnic de teixits de punt per l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica en Teixits de Punt de Canet de Mar (UPC), apunta com una de les complexitats en la fabricació de roba intel·ligent "els canvis que s'han de fer a la maquinària perquè està ideada pel teixit convencional". Des del centre de Canet de Mar destaquen experiments amb guants de militars, per adaptar les temperatures al desert de dia i de nit o samarretes que mesuren les diferents constants cardíaques i la temperatura corporal.
Tot i així, els experts confien plenament en les oportunitats que obren els wearables i asseguren que el futur del sector tèxtil passa per la incorporació de dispositius electrònics a la roba. Els tèxtils intel·ligents, amb una demanda que arriba al 75% en el cas dels joves, “ofereixen importants oportunitats gràcies al desenvolupament en la miniaturització de components electrònics”, segons explica l’investigador en disseny tèxtil, Oscar Tomico, integrant del grup "Wearable Senses" a la Universitat de Tecnnology d'Eindhoven (per les seves sigles en holandès, TU/e).