Hernández Cardona, autor dels llibres Born 1714. Memòria de Barcelona i 1714. El setge de Barcelona, així com la sèrie de llibres Història militar de Catalunya i del volum Els exèrcits de Catalunya, que han fixat la imatge actual dels uniformes militars de la Guerra de Successió, planteja en aquest nou llibre la hipòtesi que el traçat de l'Eixample respon a diverses lògiques, entre les quals destaca "la influència de la càbala", tal i com destaca l'autor al pròleg.
Un tramat sefiròtic
De fet, l'autor defensa que Ildefons Cerdà, que era maçó, va plantejar la seva proposta urbanística amb l'anomenat arbre sefiròtic com a influència principal. Es tracta d'una matriu també anomenada arbre de la vida que connecta diferents punts a través d'una malla amb línies que s'encreuen entre sí, i que va tenir força influència en els maçons com a full de ruta per arribar a la perfecció i la serenitat.

Portada del llibre 'La Barcelona de Cerdà'
Reivindicació de Pascual Madoz
Segons aquesta hipòtesi el nou traçat no només combinava principis inspirats en la càbala, sinó que a més se servia d'ella per aportar solucions quant a habitabilitat, salubritat i condicions higièniques d'acord amb els principis maçònics. A més, l'autor recorda que la maçoneria va arribar a Cerdà de la mà de Pascual Madoz, una figura que Hernández Cardona reivindica com a clau en la construcció de l'actual Barcelona, ja que va ser qui va possibilitar l'enderrocament de les muralles de la ciutat i per tant obrir el camí al desenvolupament de l'Eixample.
Amb gran profusió d'il·lustracions i esquemes l'obra dóna pistes de la possible connexió entre aquesta organització lliurepensadora, el llegat de la càbala jueva i el projecte de Cerdà, concloent que tot plegat va suposar un pas important en la construcció d'una ciutat que es va modernitzar amb un pla que encara avui és exemplar arreu del món.