La unió dels tramvies per la Diagonal divideix els grups municipals

CiU i PP rebutgen el projecte i proposen l'ús d'autobusos elèctrics | ERC i CUP defensen la prioritat del metro a la Zona Franca | El PSC fa costat a Barcelona en Comú i és favorable al traçat rectilini | Ciutadans expressa dubtes tècnics sobre la unió de xarxes

Publicat el 29 d’octubre de 2015 a les 17:15
Actualitzat el 30 d’octubre de 2015 a les 17:12
La decisió de l'Ajuntament de Barcelona d'impulsar la connexió de les xarxes del TramBaix i del TramBesòs a través de l'avinguda Diagonal compta a hores d'ara amb el suport clar de l'equip de govern, és a dir, els 11 regidors de Barcelona en Comú, i el del PSC, amb els seus 4 regidors. ERC (5 regidors) i CUP (3 regidors) s'hi mostren a favor, però amb matisos i posant com a prioritat la posada en marxa del metro a la Zona Franca, mentre que Ciutadans (5 regidors) no rebutja el projecte però espera a que es produeixi un debat purament tècnic sobre la qüestió abans de prendre un posicionament clar. Per la seva banda, CiU (10 regidors) i PP (3 regidors) conformen el bloc clarament oposat a la connexió del tramvia per la Diagonal.

Amb aquests posicionaments, que reflecteixen un debat que també es viu a la societat civil, queda clar que el projecte no tindrà un desenvolupament plàcid, per molt que en el seu moment el president de la Generalitat, Artur Mas, va donar un suport a la connexió que va ser ràpidament matisat pel seu mateix partit a Barcelona. Per tot plegat es preveu un debat llarg sobre la qüestió abans que es pugui prendre una determinació definitiva, i en aquest sentit, la presentació dels informes encarregats per l'Ajuntament sobre la viabilitat de la unió poden ser la peça clau per fer avançar el projecte o aturar-lo.

CiU i PP rebutgen el projecte

El principal grup de l'oposició, el de Convergència i Unió, encapçala el rebuig a un projecte que el regidor convergent Joaquim Forn considera "més ideològic que tècnic". Cal tenir en compte que l'anterior equip de govern, encapçalat per Xavier Trias, va ser el responsable de la recent remodelació de l'avinguda Diagonal entre la plaça de Francesc Macià i el passeig de Gràcia, que ha convertit les voreres en bulevards sense preveure el pas futur del tramvia. Per això mateix van criticar el suposat acord entre Ada Colau i Artur Mas per tirar endavant la connexió, insistint que en tot cas es tractaria d'una unió per un traçat alternatiu. En aquest context, en declaracions a NacióDigital Forn assenyala que la unió podia "semblar una bona aposta ambiental fa deu anys", però no en l'actualitat, ja que "existeixen alternatives molt més barates i millors des del punt de vista ambiental".
 

Una parada de bus a la Diagonal. Foto: Adrià Costa


En aquest sentit, l'opció de CiU per resoldre la connexió és per mitjà "del bus elèctric" o bé buscar un traçat alternatiu. Forn assegura que semafòricament, la prioritat del tramvia crearia "una sobrecàrrega de quinze segons més en els carrers transversals", que afectarien la mobilitat a l'Eixample, a més del fet que el pas del tramvia suposaria "l'eliminació d'entrada de dos carrils de cotxes", que tindria com a efecte "enviar milers de vehicles a l'Eixample". Una possibilitat "sense sentit" quan hi ha l'opció d'utilitzar el bus elèctric. Pel que fa a un traçat alternatiu, CiU s'obre "a que es facin estudis" abans d'arribar a una conclusió.

Per la seva banda, el Partit Popular també s'oposa a la connexió a partir de dos arguments bàsics. El primer, afirma Alberto Fernández Díaz, president del grup municipal del PP, és que aquest projecte "no és prioritari", i encara menys després de la recent reforma que ha ampliat les voreres en el tram entre passeig de Gràcia i la plaça de Francesc Macià. El segon es remetre's als resultats de la consulta del 2010, "on el 80 per cent va dir que no, i que a més va costar tres milions d'euros". Per això Fernàndez Díaz coincideix amb CiU en defensar com a alternativa l'ús "d'autobusos elèctrics de gran capacitat", tot afegint que la proposta de connexió tramviària "es una decisió unilateral del govern d'Ada Colau". Pel que fa a un traçat diferent, el PP considera que es pot estudiar, però no ho veuen com "la solució més idònia".

ERC i CUP donen prioritat al metro a la Zona Franca

Esquerra Republicana de Catalunya dóna suport al projecte d'unir als tramvies per la Diagonal, entenent que aquest "és el traçat més lògic". Ara bé, segons explica a aquest mitjà el regidor Jordi Coronas, ERC esperarà a conèixer el resultats dels estudis que ha encarregat l'Ajuntament i, especialment, condicionarà el seu posicionament sobre el tramvia a donar prioritat a l'arribada del metro a la Zona Franca amb la posada en marxa d'un primer tram de la L10. "La Diagonal ja està coberta amb transport públic –assenyala Coronas-, per això la nostra prioritat és el metro a la Zona Franca".
 

Obres aturades del metro al passeig de la Zona Franca. Foto: Adrià Costa


Del mateix parer és la CUP, que s'expressa en uns termes molt similars en aquest aspecte. "Abans la Zona Franca que la Diagonal", afirma el regidor Josep Garganté, que a més és conductor de TMB. Per això, sense tancar-se en banda a la connexió, el regidor defensa que abans de decidir si cal connectar els tramvies, és més urgent definir el model d'explotació de les línies del Tram, actualment en mans privades. "No donarem suport a una proposta que implica la lògica de destinar diners públics a interessos privats", assenyala, tot insistint que a hores d'ara "la prioritat és la Zona Franca, on el metro ja està construït a falta de fer les estacions". Amb tot, Garganté assenyala que abans d'aprovar la connexió caldrà veure també l'afectació de la xarxa d'autobusos, tot recordant que la implementació de la xarxa ortogonal, de moment ha significat la "creació de 13 línies i l'eliminació de 21".

El PSC, per la connexió en línia recta

A favor del projecte s'hi troba el PSC, en coherència amb els projectes que volia engegar l'alcalde Hereu i que es van veure frustrat després de la derrota en la convocatòria del 2010. En aquest sentit, el regidor Daniel Mòdol apunta que cal fer la connexió i que el millor traçat és el de la Diagonal, perquè "la distància més curta entre dos punts és sempre la línia recta". El regidor socialista defensa que la unió de les dues xarxes "multiplicaria el nombre potencial d’usuaris del transport públic", perquè a més tindria "un efecte pacificador i socialitzador", a més de comportar "menys contaminació", fet que tindria efectes benèfics en la salut dels ciutadans. A més, el PSC recorda que ja existeixen estudis que demostren que la xarxa de carrers de l'Eixample és "capaç d’acomodar-se als canvis que es puguin produir sobre el trànsit de vehicles provocats per la incorporació del tramvia".

Ciutadans, a l'expectativa

Finalment, Ciutadans prefereix mantenir-se a l'expectativa. El regidor Santiago Alonso assenyala que el seu partit està "a favor del transport de qualitat i assequible amb preferència del públic sobre el privat", però que respecte el projecte d'unió de tramvies hi ha dos dubtes bàsics. El primer, "el finançament de l'obra", que al seu parer no està garantit. I el segon, "l'afectació a tota la ciutat", raó per al qual demanen incloure la connexió en un pla de mobilitat global per a tota la ciutat, perquè "el tramvia de la Diagonal no afecta només l'avinguda, afecta tot Barcelona". Per això, C's rebutja "parlar només de la Diagonal" i prefereix esperar a que s'esclareixin aquests dubtes abans de començar a discutir "si cal parlar de tramvies o d'autobusos elèctrics" i defensa un debat "seriós i tècnic". Això sí, abans que res, Alonso defensa la prioritat del metro a la Zona Franca.
 

Senyalització del tramvia vista a través d'un bus. Foto: Adrià Costa