La Universitat de Barcelona vota rector pensant ja en la segona volta

Si cap dels set candidats obté avui la majoria absoluta, es tornarà a votar dijous

Publicat el 28 de novembre de 2016 a les 09:58

N. Bilbeny, M. Rubiralta, R. Franco, J. Guàrdia, la moderadora S. Quadrado, D. Vallespín, J. Elias i E. Mariño en un debat recent. Foto: Universitat de Barcelona.


Set candidats concorren avui en la primera volta de les eleccions al rectorat de la Universitat de Barcelona (UB). Tret de sorpresa majúscula, tot indica que caldrà anar a segona volta, que se celebrarà molt aviat, aquest dijous, 1 de desembre.  

Els set candidats són Joan Guàrdia, catedràtic de Metodologia de les Ciències del Comportament; David Vallespín, catedràtic de Dret Processal; Joan Elias, catedràtic de Matemàtiques; Màrius Rubiralta, catedràtic de Química Orgànica; Norbert Bilbeny, catedràtic d’Ètica; Rafael Franco, catedràtic de Bioquímica, i Eduardo Mariño, catedràtic de Farmàcia.

Guàrdia, Rubiralta, Vallespín i Elias han estat els més actius les darreres setmanes. Guàrdia és un candidat ben vist per sectors sobiranistes de la UB. A Rubiralta, amb imatge de tecnòcrata, li pesa que, sent rector, el 2008, va abandonar el càrrec per fer-se càrrec de la secretaria d’Estat d’Universitats pel govern de Rodríguez Zapatero. David Vallespín, vicerector fins al juliol, ha estat el responsable de la reforma de l’estructura organitzativa de la UB duta a terme pel rector Dídac Ramírez (2008-16). El matemàtic Joan Elias també va ser vicerector en l’inici del mandat de Dídac Ramírez.    

El filòsof Norbert Bilbeny es presenta com a candidat renovador, amb els avantatges i desavantatges de qui no ha format part de cap dels equips de govern dels darrers anys. Franco i Mariño van presentar la seva candidatura a darrera hora. A Mariño el persegueix la imatge d’espanyolista.    

El sistema electoral és complex i es basa en el vot ponderat. El professorat doctor és el bloc dominant, amb un 51% del vot ponderat. La resta del professorat té un 9%, els estudiants tenen el 30% i el PAS, el personal d’administració i serveis, el 10%. Les eleccions mobilitzen, per tant, tota la comunitat universitària.