La URV cerca voluntaris per un estudi que vincula el consum de fruits secs amb la qualitat de l'esperma

Els paràmetres que s'avaluaran incorporen la vitalitat, la morfologia i la concentració d'espermatozous entre altres

Publicat el 17 de desembre de 2015 a les 16:16

Un dels voluntaris de l'estudi durant un dels primers seguiments, a la Unitat de Nutrició Humana de la URV. Foto: TarragonaDiari.cat


Quantitat i qualitat. Aquests són els paràmetres que s’analitzen a l’estudi Fertinuts, un treball de recerca que que es durà a terme durant els dos propers anys, tant a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i a la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili-Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili -que coordina el projecte amb la doctora Mònica Bulló com a investigadora principal-, com a la Universitat Autònoma de Barcelona. En total es necessiten 100 voluntaris d’entre 18 i 35 anys als quals s'analitza l'esperma a l'inici de l'estudi i al final, quan hagin passat tres mesos consumint 60 grams diaris d’una barreja d’ametlles, avellanes i nous. Els qui vulguin participar en la investigació han d'enviar un correu a fertinuts@nutriciohumana.com.

Una part dels voluntaris consumiran fruits secs i l’altra no ho farà, per poder comprovar els efectes amb un grup control. El seguiment serà de 14 setmanes, que coincideix amb dos cicles espermàtics (cada cicle és de 42 dies).

Els paràmetres que s’avaluen durant l’estudi incorporen la vitalitat, la morfologia, la concentració i la quantitat d’espermatozous, entre d'altres aspectes. Els voluntaris faran el seguiment a la Facultat de Medicina de la URV, a Reus, o a la UAB, -depenent d’on hagin estat reclutats- mentre que els equips d’experts es desplaçaran a un lloc o a l’altre. Els investigadors de la UAB tenen experiència en qualitat espermàtica, mentre que els de la Unitat de Nutrició Humana en tenen en assajos clínics i en mecanismes moleculars com la inflamació i l’oxidació.

L’estudi està finançat per una convocatòria de l’INC (l’International Nut and Driet Fruit Council), una convocatòria internacional que busca projectes per analitzar l’efecte dels fruits secs sobre qualsevol aspecte de la salut. El pressupost del projecte és de prop de 200.000 euros, la meitat dels quals estan finançats per l’INC i la resta els han de cofinançar els grups de recerca implicats. El projecte és de dos anys de durada, un any pel treball de camp i un altre per analitzar els resultats i per fer les anàlisis biomoleculars. En aquest temps busquen demostrar que un grup d’aliments, com els fruits secs, poden influir en la qualitat i la funció dels espermatozous i incrementar la fertilitat masculina.