L'últim comiat a Neus Català s'ha convertit en un clam per la lluita contra el feixisme i la preservació de la memòria. Aquest dimarts, en l'emotiu comiat que se li ha fet a l'activista a Móra la Nova, tots els presents al funeral s'han conjurat per rendir-li homenatge a partir d'un compromís: que l'horror que va viure no caigui en l'oblit conscient que, el seu, era un dels darrers testimonis vius de la part més tràgica de la història contemporània.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que es comprometia, "en nom de Catalunya", a preservar la seva memòria i ha subratllat que "el seu testimoni i la seva experiència vital" han fet que la societat "sigui millor". També ha apuntat que el millor homenatge que se li pot fer és "ser dignes del seu testimoniatge". El president també ha enviat el missatge de combatre les injustícies i a "no renunciar" a un món millor. Seguint la mateixa línia, el president del Parlament, Roger Torrent, ha expressat que cal combatre "la foscor" del feixisme i que s'ha de fer amb fermesa "per honrar el sacrifici i la memòria" de les víctimes.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9DzAfPHSUZ0[/youtube]
L'acte de comiat a Neus Català ha comptat amb la presència de representants polítics de diferents partits, d'entitats i associacions molt diverses però unides per una causa de força major: la lluita contra el nazisme i el feixisme.
Un dels moments més emotius han estat les paraules de la seva filla recordant la força que desprenia la seva mare. Margarita Català ha explicat als assistents al funeral que era un clar exemple de força i de perseverança per "la vitalitat i alegria davant l'adversitat". Ha subratllat també "la seva resistència davant les injustícies" que va patir.
Adeu a la penúltima supervivent de Ravensbrück
Si bé Neus Català era considerada l'última supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück, no és així. Ho ha confirmat la presidenta de l'Amical de Ravensbrück i historiadora, Anna Sallés, qui ha dit que encara queda un altre testimoni viu: una dona que es diu Conxita Granger, de 93 anys, i que viu al sud de França.
La mateixa historiadora ha lloat la figura de Català destacant que "va ser una lluitadora per la democràcia, per la igualtat de les dones i homes i per la igualtat política, econòmica i social". La seva trajectòria, es resumiria, segons Sallés, en "la lluita contra els enemics de la democràcia".
L'adeu a Neus Català, un clam per mantenir viva la memòria
L'emotiu funeral de l'activista a Móra la Nova s'ha convertit en una crida a lluitar contra al feixisme
Ara a portada
-
Política ERC avala la nova injecció de crèdit d'Illa a canvi d'incidir en la resposta als aranzels Sara Escalera
-
Política L'oficialitat del català: entre la discreció i una pròrroga de Junts a Sánchez que no és eterna Bernat Surroca Albet
-
Societat Qui serà el nou Papa? Guia per entendre els equilibris d'una decisió transcendental Pep Martí i Vallverdú
-
-
Publicat el 16 d’abril de 2019 a les 12:35
Et pot interessar
-
Societat Un de cada quatre catalans rep atenció d'alguna entitat social
-
Societat La impunitat d'una discriminació lingüística a l'hospital arriba als tribunals
-
Societat Interior rebutja la protesta a l'AP-7 i redirigeix els veïns a l'N-340 a Alcanar
-
Societat El temps del dilluns 28 d'abril: sol al matí i pluges a la tarda