
La tinent d'alcalde Laia Ortiz i el regidor Eloi Badia Foto: Jordi Bes
Nou capítol de les acusacions creuades entre Aigües de Barcelona i l'Ajuntament de la capital catalana per la factura de l'aigua. El regidor d'Aigua, Eloi Badia, ha acusat la companyia d'"embrutar" les mesures que el consistori ja havia previst fer per ajudar les famílies més vulnerables. En el centre de la polèmica hi ha la taxa de clavegueram, que recapta el consistori, i la de residus, que és de l'Àrea Metropolitana, després que la setmana passada el conseller delegat d'Aigües de Barcelona, Albert Martínez Lacambra, critiqués que les segueixen cobrant als més desafavorits.
Badia ha explicat aquest dimecres que feia cinc mesos que estaven treballant amb l'empresa per evitar que es cobri la taxa als més necessitats, de manera que "eren plenament coneixedors" de les intencions de l'Ajuntament, i que s'havia posat el tema sobre la taula per iniciativa del consistori. També ha retret a la companyia, que és públic-privada, que obté uns beneficis de 40 milions d'euros anuals, quan en el contracte de la seva creació establia que serien uns 20 milions, i ha considerat que hi ha marge per rebaixar la factura.
Pel que fa a les famílies vulnerables, la intenció de l'Ajuntament és, pel que fa a l'exempció de la taxa de clavegueram, dur-ho a aprovació inicial en el ple de juliol perquè es pugui posar en marxa a la tardor, mentre que, en relació a la de residus, l'Àrea Metropolitana també pensa dur-ho a aprovació el setembre, ha concretat Badia, en roda de premsa, en la qual també ha participat la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz.
Es podran beneficiar fins a 18.000 barcelonins que habiten en unes 7.000 llars entre els atesos pels serveis socials i els que han acudit als Punts d'Assessorament Energètic (PAE). No obstant això, el seu efecte serà limitat: entre 10 i 15 euros l'any de la factura. L'Ajuntament també preveu liquidar el deute acumulat per les famílies vulnerables. Algunes acumulen fins a 1.000 euros, i pensa destinar 100.000 euros a eixugar el deute i 40.000 a assumir el cost de la taxa de clavegueram.
El consistori també ha començat a finançar per a les famílies més desafavorides el Butlletí de Reconeixement d'Instal·lacions Elèctriques (BRIE), un document que cal tenir actualitzat quan es fan canvis en el contracte de subministrament. En aquest cas costa uns 100 euros actualitzar-lo i preveu finançar-lo per 200 famílies, de manera que el cost seran uns 20.000 euros que aportarà al Gremi d'Instal·ladors perquè un tècnic autoritzat revisi la instal·lació elèctrica de llars en risc d'exclusió.