L'Ajuntament de Gandia oculta la batalla d'Almansa d'Antoni Miró

El consistori, governat pel PP, nega raons polítiques per a modificar l'emplaçament d'una escultura commemorativa de l'escultor alcoià, tot i les crítiques generalitzades

Publicat el 07 de juny de 2014 a les 19:00
Moment del desmuntatge i trasllat de l'escultura Foto: ACN

La batalla d'Almansa del 1707, amb les connotacions ideològiques i sentimentals que suscita al País Valencià, sempre ha estat un motiu de controvèrsia. Per al valencianisme progressista, aquell episodi històric, porta d'entrada dels Borbons a la corona espanyola, representa la pèrdua de la identitat nacional. Per a la dreta, en canvi, la batalla d'Almansa no és més que un pas endavant en el procés natural de consolidació de l'Espanya actual. Com a hereva del sentiment maulet, l'esquerra valenciana reivindica aquell capítol -que suposà, entre altres coses, la pèrdua dels furs i la castellanització dels arxius arran del Decret de Nova Planta imposat per Felip V- per denunciar la submissió de la dreta als dictats centralistes. I la dreta, associada històricament al sentiment botifler, buida la fita de simbolisme i manté una postura d'indiferència, quan no la utilitza per a denunciar “sucursalismes vergonyosos” de l'esquerra respecte al nacionalisme català.
 
És en aquesta doble dimensió present i històrica on adquireix tota la rellevància la decisió de l'Ajuntament de Gandia, governat amb majoria absoluta pel popular Arturo Torró. Fent oïts sords a les advertències i crítiques de l'oposició, associacions de veïns, entitats culturals i el mateix creador del monument, l'alcalde ha retirat l'escultura '25 d'abril 1707' del seu emplaçament original, en una rotonda d'entrada a la ciutat, per a recol·locar-la en un parc del municipi on, sens dubte, gaudirà de menor visibilitat. L'escultor, l'alcoià Antoni Miró, qualifica l'acte de “barbaritat” i únicament veu “raons ideològiques” que el justifiquen.

Obra d'art seccionada amb radial
 
Els operaris de l'empresa de demolicions contractada per al trasllat -en absolut familiaritzada amb la manipulació d'obres d'art- han seccionat amb radial algunes peces de l'obra, de 30 tones de pes i grans dimensions. L'escultor assegura sentir-se “indefens i impotent” ja que, segons diu, l'escultura ha resultat “danyada” en l'operació. Miró ha manifestat que acudirà als tribunals -ja ho va fer fa uns mesos quan l'anunci del trasllat- per exigir danys i perjudicis i la restitució de la peça al lloc d'origen. L'Ajuntament de Gandia nega qualsevol condicionant ideològic i al·lega que únicament “es pretén dignificar l'escultura ubicant-la en un espai obert i de fàcil accés”.
 
L'oposició municipal s'ha mobilitzat en ple contra aquest gest “autoritari” i “prepotent” de l'alcalde. I diferents col·lectius culturals i de veïns han lamentat aquesta “nova aberració” del govern municipal. Per a Acció Cultural del País Valencià es tracta d'una acció “autoritària i antivalenciana”, a més de suposar un cost econòmic innecessari. La gestió d'Arturo Torró, que va accedir a l'alcaldia el 2011 després d'una successió de governs esquerrans al llarg de tota la democràcia, està esquitxada d'afers judicials que, entre altres coses, han motivat l'embargament de la seua nòmina.