L'alcalde de Burjassot, afí a Sánchez, disputarà a Ximo Puig el lideratge del PSPV

Rafael García ha comunicat a la cúpula del partit la intenció de participar a les primàries dels socialistes valencians a mitjans de juliol i aquest dilluns presentarà l'equip amb què ho farà

Publicat el 19 de juny de 2017 a les 07:46

Rafael García, alcalde de Burjassot. Foto: Europa Press


L'alcalde de Burjassot, Rafael García, vol disputar la secretaria general del PSPV al president del País Valencià, Ximo Puig, i així l'hi ha transmès a la nova direcció del partit i ha confirmat a Europa Press. El Congrés del PSPV tindrà lloc a finals de juliol però el termini per presentar les candidatures per liderar els socialistes valencians s'obre aquest dilluns i es tanca el dimarts, ja que les primàries per elegir el secretari general se celebraran el 16 de juliol. Del 21 de juny al 2 de juliol es podran recollir els avals.

Per això, Rafael García pot formalitzar la seva candidatura aquest mateix dilluns, dia en què té previst presentar el seu equip. No obstant, ell ja ha manifestat a la nova direcció socialista que té ganes i vol fer-ho i aquesta no li impedirà que ho faci si aquesta és la seva voluntat. De fet, des de la direcció del partit s'assegura que tots els militants que vulguin presentar-se a unes primàries tenen tot el dret de fer-ho.

En aquest sentit, asseguren que els canvis que s'han proposat en els Estatuts del PSOE al 39 Congrés Federal s'han fet precisament per donar l'oportunitat als afiliats del partit a presentar les seves propostes i puguin competir en igualtat de condicions. "No es tracta de presentar-se contra ningú, sinó de participar en una sana competició", asseguren les fonts consultades, els qui neguen a més que es tracti d'una confrontació amb Ximo Puig, que va donar suport a Susana Díaz a les primàries per a la secretaria general del partit -i que va ser un dels membres de la direcció del PSOE que va dimitir per forçar la destitució de Sánchez-.

Onada d'il·lusió al PSPV

En aquest sentit, García vol que l'"onada d'il·lusió" del PSOE arribi al PSPV amb la seva candidatura alternativa a Puig i ha celebrat que el 39 Congrés del PSOE ha estat un conclave "molt potent i molt reforçat, en la línia de Pedro Sánchez". Després de destacar el suport dels companys de l'executiva i les propostes "valentes" aconseguides en les comissions -entre les que veu prioritària la d'"aprofundir en el federalisme"-, l'aspirant a liderar el PSPV ha subratllat que "tots els processos comencen pel Congrés Federal". "Hem de ser capaços d'estar a l'altura", ha manifestat, perquè creu que "la militància i la societat tenien unes expectatives molt importants".

De fet, García afirma que és conscient de la "situació complicada" que viu la Generalitat Valenciana a dins l'Estat i aposta per "reforçar la institució", cosa que passaria perquè Puig se centrés en exclusiva a reforçar el que entén que és un bon treball de l'executiu d'esquerres per fer virar el rumb impulsat pel PP en legislatures anteriors.

Un suport clau per a Sánchez

A diferència de Puig, l'alcalde de Burjassot ha estat un dels suports de Pedro Sánchez al País Valencià durant tota la campanya que va realitzar aquest per recuperar la secretaria general del partit i de fet, li va organitzar un acte multitudinari en aquest municipi el 26 de març, el mateix dia que la presidenta d'Andalusia presentava a Madrid la seva candidatura a les primàries del PSOE. Aquell acte va tenir lloc al Poliesportiu Municipal de Burjassot, que va fer el ple de la capacitat que tenia: 2.500 persones. Aquest dia van acompanyar a Pedro Sánchez, a més de Rafael García, l'eurodiputat socialista Andrés Perelló; el diputat al Congrés Odón Elorza; el també diputat i secretari general del PSOE a la província de València, José Luis Ábalos i el portaveu dels socialistes valencians en les Corts Valencianes, Manolo Mata, entre d'altres.

Avui, aquest alcalde valencià ha vist recompensada en part aquesta dedicació amb un gest de l'equip de Sánchez, en ser nomenat com a secretari d'actes de la Mesa del Congrés, que ha presidit Luis Tudanca.

No obstant això, i a més dels recels que aquesta intenció de competir pel lideratge del PSPV ha despertat entre els partidaris de Ximo Puig, també suscita preocupació entre altres sanchistes del País Valencià que tenen por que una disputa d'aquestes característiques pugui posar en risc el govern autonòmic. Alguns d'ells recorden els equilibris que ha de fer Ximo Puig per mantenir el govern en minoria i les dificultats que podria suposar per a ell una competició interna pel lideratge del partit.

No cal ser líder del partit i president autonòmic

Un cop es va constatar la derrota de Díaz, Puig va felicitar Sánchez i el va convidar a "treballar des de la lleialtat" per implantar les polítiques progressistes a Espanya, alhora que va instar tothom a fer "examen de consciència". Malgrat tot, després s'ha incomodat pel fet que el nou líder del PSOE ni tan sols el va consultar per conformar el seu equip, fet que evidencia fins a quin punt el té poc en consideració. De fet, qui va ser portaveu interí al Congrés i ara secretari d'organització del partit, el també valencià crític amb Puig José Luis Ábalos, va assenyalar que "no cal" que un secretari general autonòmic dels socialistes sigui també el president o el candidat a presidir el govern del territori territori: "No cal perquè són funcions molt diferents ".

Així, va apuntar que es poden compaginar els dos càrrecs, però "és millor no utilitzar les institucions per a processos orgànics". Concretament pel que fa Puig, va destacar el "gran èxit" d'un executiu "decent" després de 20 anys de PP: "Això cal preservar-ho i no cal afectar pels processos orgànics". "Si un creu que pot ajudar el partit el que ha de fer és oferir-se", va opinar, per després matisar que, si els afiliats "efectivament consideren que un secretari general ha de ser president [autonòmic]", així ho ratificaran posteriorment.