«L'altra Sagrada Família» que potser no coneixes

El Santuari de la Mare de Déu de Montserrat es troba a l'Alt Camp i és un temple amb clares semblances amb el temple d'Antoni Gaudí

Publicat el 06 d’agost de 2023 a les 16:30
No és obra de Gaudí i tampoc rep milers de turistes l'any, però el santuari en honor de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri, a l'Alt Camp, és una de les joies modernistes més emblemàtiques de Catalunya.

Conegut popularment com "l’altra Sagrada Família", el temple és obra de Josep Maria Jujol, deixeble d’Antoni Gaudí, i en els últims anys ha esdevingut un potent atractiu turístic del municipi i també de la comarca. En aquest sentit, el turisme és una de les principals fonts d’ingressos que té l’Ajuntament per al manteniment d’aquest monument, protegit com a Bé Cultural d'Interès Local.

Jujol, col·laborador de Gaudí, va iniciar el santuari de la Mare de Déu de Montserrat l'any 1925 dalt d'un turonet, on hi havia hagut un corral de bestiar. El temple, en el qual hi va treballar tot el poble, no es va acabar, però, fins al 1999. L'estructura, va ser construïda a partir de 120 arcs catenaris i amb forma de vaixell, amb la proa encarada a Montserrat. A l'interior hi predomina la policromia amb vitralls de colors vius, dissenyats pel mateix Jujol.

No cal ser expert per veure que Jujol va ser un excel·lent deixeble de Gaudí, ja que ambdós temples tenen força trets en comú i una certa semblança que fa que aquest municipi tarragoní pugui presumir de tenir una petita Sagrada Família a tocar de casa. 
 

Un monument que lloa Montserrat

La planta té forma de vaixell orientat cap a Montserrat. Tota l’estructura està formada per arcs parabòlics (o catenaris pels modernistes) sense que hi intervingui cap paret. Es tracta d’una construcció molt atrevida amb molt poca base i amb molta altura. El cambril està pensat com a Montserrat, amb una escala a la dreta i a l’esquerra per pujar i baixar a venerar a la Moreneta.

Les portes són de ferro forjat i les baranes, còpia idèntica d’unes baranes dissenyades pel mateix Jujol, també. Sobre les voltes exteriors hi trobem la imitació de les formes de les roques de les muntanyes de Montserrat.
 

Interior del santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri, obra de Jujol, deixeble de Gaudí. Foto: Núria Torres/ACN



Els horaris per visitar el santuari són els dimarts, dimecres, dijous, dissabtes i diumenges de 10.30 h a 13.30 h. Els dilluns i divendres està tancat. Pel que fa als preus, l'entrada individual val 4 euros, i la de jubilats i diversitat funcional val 2 euros.
 

Com arribar-hi?

Montferri es troba a 30 minuts de les principals poblacions de la Costa Daurada. L'opció més recomanable per arribar des d'aquests municipis és a través de l'autovia A-27. Haureu de seguir aquesta autovia en direcció a Montblanc, fins a la sortida 18 indicada com a Valls Sud. Després de sortir-vos, passareu diverses rotondes on haureu de seguir les indicacions de la N-240, en direcció Lleida fins a arribar a una última rotonda, amb indicacions cap al Vendrell, C-51.

Conduireu per aquesta carretera, amb rumb cap al Vendrell fins a trobar-vos amb un gir a mà dreta, a l'alçada del poble de Vilardida i senyalitzat com a Montferri. En només dos minuts, estareu a les portes del poble i ja podreu veure la rotonda, que us portarà fins als peus del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat.