L'ANC obté suport de l'independentisme civil per bastir un nou espai electoral

La Conferència del MCI aposta per una "llista cívica consensuada" i remarca el paper del Consell de la República

Feliu i Paluzie, a la Conferència del MCI aquest diumenge
Feliu i Paluzie, a la Conferència del MCI aquest diumenge | ACN
Nació
12 de març del 2023
Actualitzat a les 14:34h
L'ANC s'ha conjurat per crear un Pacte Nacional del Moviment Civil Independentista (MCI) que serveixi per "vertebrar-lo". "Aquesta xarxa volem que esperoni el moviment i que sigui una referència enfront d'Espanya i que vagi més enllà de les organitzacions partidistes", ha assegurat la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, durant la cloenda de la Conferència Nacional del MCI que s'ha celebrat aquest cap de setmana a la UPC i on han participat 57 entitats.

Feliu ha remarcat la importància que "tothom s'hi trobi còmode" per tal de "trobar-se en terra fèrtil per a la independència". En les ponències de la Conferència s'ha recollit la voluntat d'impulsar una "llista cívica consensuada" amb les entitats i l'aposta pel Consell de la República.

Durant la seva intervenció Feliu ha destacat la importància de constituir un espai que vertebri el moviment independentista. "El treball en xarxa vol dir trobar sinergies entre nosaltres per avançar i actuar plegats, sense renunciar als plantejaments de cada entitat", ha subratllat. La presidenta de l'entitat ha afirmat que cal "donar continuïtat" a la xarxa que s'ha creat a través de la Conferència Nacional per fer que sigui "una eina decisiva" per a la independència.

En relació als resultats de la Conferència, Feliu ha afirmat que es tracta "del començament" i ha explicat que ara s'intentarà sintetitzar totes les conclusions. A més, ha garantit que les idees que han sorgit a les ponències es tindran en compte en l'elaboració del proper full de ruta de l'ANC.

Un dels punts que s'ha tractat a la conferència –en què han participat 57 entitats i mig miler de persones- és la "llista cívica", que ja ha generat tensions en el si de la mateixa ANC. L'encarregat de llegir les conclusions sobre la qüestió ha estat el coordinador de la Comissió d’Estratègia i Discurs de l'ANC i exdiputat, Uriel Bertran, que ha remarcat que "la pota institucional" ha fallat i que per això cal "crear un instrument" nou.

De totes maneres ha assenyalat algunes condicions que s'hauria de complir, com per exemple que no només estigui liderada per l'ANC, sinó que cal arribar a "consensos" amb altres entitats. A més, ha subratllat que la "llista cívica no ha de ser entesa com més fragmentació" al sistema de partits sinó que ha de ser "un instrument per forçar la unitat estratègica posterior a les eleccions".

Bertran ha explicat que a la conferència es va considerar que la llista ha de ser transversal, en forma d'agrupació d'electors i amb persones independents a les direccions de partits. Sobre aquest punt ha alertat que hi ha el perill que "es creï polítics que siguin al mercat i que puguin ser cooptats" i per això haurien d'existir mecanismes de control, amb compromisos signats i codis ètics. A banda, ha assegurat que un cop s'aconsegueixi els objectius la "llista cívica" ha de desaparèixer.

En qualsevol cas ha assenyalat que la llista només ha d'existir "si hi ha un moviment social que li doni sentit". Malgrat que aquesta aposta ja està contemplada al full de ruta de l'ANC, Bertran ha dit que a la conferència s'ha plantejat altres alternatives, com per exemple establir unes condicions per donar suport a les llistes independentistes i si no promoure el vot nul o en blanc, o fer una llista cívica que compti amb el suport dels partits independentistes.