L'Ajuntament, la Generalitat i el govern espanyol han abordat a la Junta Local de Seguretat d'aquest dimecres la resposta per prevenir nous atemptats. Es multiplicarà la presència policial i de barreres mòbils al carrer, però també s'estudiarà la possibilitat d'instal·lar obstacles fixos, com les pilones, i d'intervenir urbanísticament per fer convertir alguns carrers en vies exclusives de vianants. La Rambla i l'entorn de la Sagrada Família figuren entre els candidats. Segons l'alcaldessa, Ada Colau, també poden passar per col·locar escales "en llocs que urbanísticament es considera estratègic".
Colau ha recordat que l'Ajuntament estava treballant en el pla especial de la Rambla, però ara "s'haurà d'adaptar a la nova circumstància". El govern municipal té sobre la taula la idea de "pacificar" el passeig, però el com fer-ho haurà d'esperar: un equip interdisciplinari ha d'elaborar un document d'estratègies sobre mobilitat, turisme, mobilitat, cultura i patrimoni i espai públic en el marc del pla del passeig. Aquests dies els barcelonins se l'han tornat a fer seu, però el cert és que ja fa temps que se n'han divorciat per la seva banalització.
ERC durà la pacificació de la Rambla al ple
El líder d'ERC al consistori, Alfred Bosch, ja ha advocat aquest dimecres per fer la Rambla de vianants, i proposarà al ple municipal que el govern de Colau encarregui estudis en aquest sentit. "Crec que és l'ocasió per representar la voluntat que no tenim por: fem més nostra la ciutat i la Rambla. És una oportunitat dins del desastre", ha remarcat. "És el moment de ser valents. Hem de concebre-ho en el seu conjunt. No és el moment de pensar en pegats com a obstacles, cal pensar en gran i en com rellancem La Rambla i la fem nostra", ha afegit.
La idea de convertir la Rambla en un espai de vianants la va llançar just abans de la campanya de les eleccions municipals del 2011 el llavors alcalde Jordi Hereu (PSC), que va proposar fer el passeig gairebé només per a vianants, i va estimar que l'operació tindria un cost d'uns 30 milions d'euros. A principis d'aquest any, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va explicar a NacióDigital que eliminar els cotxes "no sembla viable", especialment de baixada, perquè dona cobertura al trànsit que accedeix al Raval, però sí una pacificació: eixamplar voreres, retirar alguna zona d'aparcament i prioritzar el transport públic sobre el vehicle privat.

Una noia dona menjar als coloms de la plaça Catalunya. Foto: Adrià Costa
Per a Amics de la Rambla, que agrupa els veïns i comerciants del passeig, l'atemptat ha estat un cop dur, però celebren que els barcelonins hagin sortit al carrer per dir que és seu, i també miren cap al futur. A l'entitat consideren que els vianants han d'anar guanyant terreny. En opinió del gerent, Xavi Massip, una pacificació total "seria el desitjable", tot i que admeten que és difícil per la circulació que ha d'anar cap al Raval. L'entitat també representa els residents i botiguers de la plaça Catalunya, on també venen reivindicant que cal un canvi.
"És una barrera, és un espai que no convida a creuar-lo", considera Massip, el qual creu que caldria actuar per facilitar l'accés dels vianants a la plaça. Aquest indret hauria de connectar l'Eixample amb el Gòtic, la Rambla i el Raval, però "al final és una gran frontera", segons descriu. En tot cas, Amics de la Rambla encara no ha madurat quines mesures caldria implantar, com ara si caldria augmentar l'espai per als vianants, però el gerent insisteix en el fet que l'espai és "antipàtic" i obliga els barcelonins a passar-hi ràpid. "Mai ha acabat de funcionar", remarca.
Convivència entre veïns i turistes "impossible"
El veïnat de la Sagrada Família també ve exigint posar fi a les aglomeracions de turistes al voltant de la basílica. Des de l'associació de veïns, Joan Itxaso recorda que reclamen que progressivament els quatre carrers que voregen el temple es facin de vianants. El motiu és, segons el líder veïnal, que "la convivència entre veïns i turistes està impossible". Calcula que a la Sagrada Família acudeixen anualment més de 18 milions de visitants, dels quals van entrar-hi l'any passat un total de 4,5 milions, cosa que suposa un increment del 22,5% i 800.000 visitants.
Itxaso creu que es podria començar a pacificar l'entorn pel carrer Provença i Marina, i llavors progressivament a Sardenya i Mallorca. Destaca que l'Ajuntament ja ha provat de tancar Marina els diumenges i festius, i considera que l'experiència ha funcionat satisfactòriament. L'altre aspecte que podria ajudar els veïns a tenir una millor convivència amb els turistes és limitar el nombre de visitants que entren al temple. Els veïns creuen que no haurien de superar els 3 milions anuals, però temen que aquest any arribarà als 5 milions.

Un grup de turistes es dirigeix cap a la Sagrada Família. Foto: Adrià Costa