[noticiadiari]2/241595[/noticiadiari]
En alguns casos, com a Nou Barris, la distància és gegantina. Només el 5% dels joves d'aquesta zona tenen la llengua catalana com a recurs preferent, mentre que els que escullen el castellà són el 86%. A Sarrià-Sant Gervasi, per contra, és el lloc on més s'iguala aquest balanç. Un 45% del jovent prefereix el català, i el castellà s'imposa en el 50,4% dels casos.

Ús habitual de la llengua per districtes, entre el jovent barceloní. Foto: Ajuntament de Barcelona
Aquest retrat reforça una altra de les tendències advertides pel govern municipal, que assenyala que els barris amb les rendes més baixes tenen un ús del català molt més baix que les llars més riques. De fet, els barris amb més pobresa -on la renda familiar mitjana no arriba als 33.000 euros- set de cada deu joves parlen castellà de manera prioritària i només un 14% ho fa en català. Això passa a punts com l'eix Besòs, alguns punts d'Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc i Nou Barris. En els barris en què la renda mitjana de les llars es troba entre els 40.000 i els 100.000 euros, en canvi, aquesta tendència s'iguala molt més. Igualment, però, s'imposa el castellà. Aquesta situació es dona a punts de Sarrià-Sant Gervasi, les Corts, l'Eixample i Gràcia.

Ús habitual de la llengua per barris i estrats econòmics, entre el jovent barceloní. Foto: Ajuntament de Barcelona
[h3]Les dades més enllà del jovent[/h3]
Més enllà del jovent, les dades són similars. La darrera Enquesta d'Usos Lingüístics de la Població, feta l'any 2018, exposava que l'ús del català en el dia a dia era marginal a Barcelona en totes les franges d'edat. Així, es mostrava que només 3 de cada 10 barcelonins l'utilitzaven "molt" o força". En canvi, més de la meitat (53%) no l'utilitzava "mai" o ho feia "poc".
Aquesta mateixa enquesta mostrava també una xifra molt similar al que apunta la dada sobre el jovent. Així, el conjunt de la població utilitza el català com a llengua inicial en el 26% dels casos, a Barcelona, quan l'any 2013 ho feia un 29% de la ciutadania. En canvi, l'ús del castellà també havia pujat molt lleugerament entre el 2018 i la comparativa amb el lustre anterior, fins a establir-se com a llengua prioritària en el 56% dels barcelonins.

Evolució de l'ús inicial de les llengües a Barcelona Foto: Generalitat
D'aquestes constatacions, que només 1 de cada 4 persones residents a Barcelona parla en català de manera habitual i que la tendència és a la baixa, ha sorgit la creació d'un grup d'experts amb unes propostes que s'han presentat aquest dimecres. Entre elles, l'apropament de creadors de contingut a les xarxes socials a les escoles, la fixació d'un Dia de la Llengua o l'increment de la formació en llengua catalana a diferents perfils professionals.